Ha nem áll rendelkezésünkre az információ, komoly fejtörést okozhat egy kutya kora.

Nem mindig adatik meg, hogy kölyökkorától ismerjük az ebet, így gyakorlatilag csak tippelhetünk, ha addig ismeretlen kutyával találkozunk. Vannak azonban árulkodó jelek, amelyek segítenek egy kicsit közelebb kerülni az életkorához. Ehhez azonban érdemes őt alaposabban megfigyelni!

A fogak vizsgálata

Ahogyan egy kiskutyánál még a testén is látszanak a kölyökkor sajátosságai, a fogaknál is egyértelmű, hogy fiatal állattal állunk szembe. Ilyen, ha tűhegyes tejfogakat találunk, vagy esetleg még vörös ínnyel rendelkező hiányokat, amelyek a fogváltást jelzik. Ez a folyamat a kutya egyéves korára lezajlik, a csontfogak már méretükben nagyobbak és kicsit más formájúak is az apró tejfogakhoz képest. Egy felnőtt kutyának 42 foga van, amiből 12 metszőfog, 4 szemfog, 16 elő-zápfog és 10 zápfog. Ezek állapota segít meghatározni a korát.

Minél kopottabbak és minél több a fogkő rajtuk, annál több év lehet már a kutya háta mögött. Különböző betegségek vagy más problémák gyorsíthatnak a fogak romlásán, de általánosságban elmondható, hogy az elszíneződések, az egyenetlenségek és különféle látványos fogproblémák már az előrehaladottabb kornak is a jelei. Pontos kormeghatározást egy állatorvos tud végezni a szemfogak röntgenvizsgálatával.

A szőr vizsgálata

Az őszülés egyértelmű bizonyítéka a korosodásnak (ritkább esetben a hirtelen, nagyobb stressznek, traumának a lenyomata). Bármilyen színű is az állat alapszőre, általában az orr körül a felső ajkaknál indul a fehéredés már 5-6 éves korban is akár. Később már a szemek fele is terjedni kezd, míg végül egyre nagyobb kiterjedésben jelennek meg az ősz szálak testszerte.

Érzékszervek vizsgálata

A látás és a hallás mérvadó, ha a kutya koráról van szó, mert ahogyan öregszik, ezek kezdenek el gyengülni elsők között. Ha a tárgyakat gond nélkül kerüli, akkor valószínűleg a látása még nem károsodott, ahogy a hallása sem, ha nekünk háttal állva is mozgatja a fülét vagy megfordul, ha szólunk hozzá.

Mindezek irányadók, pontos kormeghatározáshoz kérjük szakember segítségét!