in

Ezektől a dolgoktól lesz a kutyád ideges

A kutyák nem igazán tudják elrejteni az érzelmeiket.
Látszik rajtuk, ha boldogok, nyugodtak, szomorúak, fáj valamijük vagy idegesek. A kiváltó ok viszont már több kérdést vet fel. Hogy könnyebben felismerd, megmutatjuk, mik azok a dolgok, amik legtöbbször idegesítik a kutyákat:

Idegenek hozzányúlnak

Amíg a gazdája babusgatásáért oda van, nem minden kutya szereti, ha az utcán vagy bárhol idegen emberek simogatják. Ha a tiéd ideges lesz tőle, akkor nyugodtan kérd meg az embereket, hogy inkább ne nyúljanak hozzá!

Hiányzik a napi rutin

Ahogy a gyerekeknek is, a kutyáknak is fontos a napi rutin. Az etetési időt, vagy a sétálást is fogja jelezni a saját biológiai órája is. Ez a fajta megszokás biztonságérzetet ad neki és magabiztosabbá teszi.

Fölöslegesen is öltözteted

Indokolt esetben kellhet a kutyaruha, de a jelmezben parádézás a legtöbb ebet kényelmetlenül érinti.

Túl rövid pórázon fogod

Nem tud szimatolni, a bizalmatlanságod stresszt generál benne, ami önbeteljesítő jóslatként fog működni végül. Rövidre fogod és húzgálod a pórázt, hogy mondjuk ne támadjon meg az utcán egy másik kutyát, de ettől egyre idegesebb lesz, tehát támadni fog. Nyugodt kisugárzás, lazább pórázz és a lehetőség, hogy kedvére szimatoljon lehet a megoldás.

Nem veszed elég komolyan, hogy fél a fürdéstől

Még azok a kutyák is, akik amúgy imádják a vizet és boldogan játszanak a kerti locsolóval vagy ugranak be egy tóba, félnek, ha a fürdőbe vesszük az irányt. Ennek lehet az oka rossz élmény, kellemetlen vízhőmérséklet, de legtöbbször a csúszós kád a gond, ami miatt elvesztik a biztonságérzetüket. A kád aljára helyezett csúszásgátló (erre a célra akár egy törülköző is jó) segít neki jobban éreznie magát a kádban.  A sok türelem és kedvesség meghozza gyümölcsét a kádban, ha kellemes élménnyé tesszük neki, megszeretheti.

Nem játszol vele eleget

Ez főleg a kölyökkutyákra igaz. Ha nincsenek kellően lefoglalva és elfárasztva, a bennük tomboló energiák könnyen hurrikánná változtatják őket.

Te vagy ideges

Vagy szomorú, vagy depressziós, vagy dühös. Ezeket a kutya mindig mind átveszi a gazdájától. Szóval, ha miattad ideges ő is, próbálj meg játszani vele vagy babusgasd kicsit, jobb kedvre derülsz majd tőle!

Forrás: BrightSide

A macskáknak sajátos logikája van

Így lett a kihasználatlan erkélyből kuckó a kutyusnak!