Nem csak nekünk, hanem a kutyának sem mindegy, hogy melyiket választjuk.

Most segítünk, hogy a kedvencedhez leginkább testhezálló választást hozd meg. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, lássuk, mik ezek:

A nyakörv elsősorban a pórázon már szépen sétáló kutyáknak ajánlott. Bár vannak, akik csak esztétikai okból vagy az élősködők elleni harc miatt tesznek a kutyára nyakörvet, de az eredeti rendeltetési céljára használva a közepes és nagyobb testű kutyáknak ideális. A kistestű kutyáknak a légcsövük is kicsi és érzékeny, és akaratlanul is könnyen kárt tehetünk bennük, ha belerántanák valami oknál fogva a pórázba.

A fojtó nyakörv vitatott téma, vannak, akik szerint állatkínzás, mások szerint remek tanítóeszköz, avatatlan kezekbe azonban semmiképp sem ajánljuk!

A hám ideális kistestű kutyáknak, munkakutyáknak és segítőkutyáknak, továbbá azoknak, akik még csak tanulják a pórázon sétálást. Mivel a hámmal nem csak a kutya nyakára, hanem az egész testére fejtünk ki hatást, így könnyedén megértethetjük a kutyussal, hogy mit várunk tőle. Hasonlóan előnyös, ha futás és biciklizés közben szeretnénk a kutyánkkal időzni, így mozgás közben szintén nem rántunk véletlenül sem a nyakába.

Bármelyik verziót is választod, a legfontosabb alapszabály, hogy:

úgy helyezd fel az állatra, hogy két ujjad beférjen a nyakörv/hám és a kutya közé!

Ez pont elég szoros ahhoz, hogy ne tudjon belőle kibújni, de nem is szorongatja; kényelmesen tud benne lélegezni és mozogni.