Ahogyan az emberek különböző vérmérsékletűek és természetűek, úgy a kutyák is sokfélék.

Ahhoz, hogy az ember megtalálja a hozzáillő ebtársat, érdemes energiát fektetni abba, hogy megismerjük a fajtákat és a rájuk jellemző tulajdonságokat. Persze kivételes példányok mindig vannak, akik nem hordozzák a papírforma szerinti jellemzőket, de általában velük hoz össze a sors ritkábban.

Általánosságban elmondható, hogy egy kutya viselkedése javarészt attól függ, hogy mennyit és hogyan foglalkoztak, foglalkoznak vele, és megkap-e mindent, amire szüksége van. A mélyben pedig munkálnak az ösztönök, amiket nem feltétlenül tudnak levetkőzni.

Amire a kutya eredetileg ki lett tenyésztve, értelemszerűen arra a legalkalmasabb. Nem várható el egy kotoréktól, hogy egész nap a panellakásban feküdjön bezárva, ahogy egy labrador sem biztos, hogy a legjobb házőrző lesz. A különféle keverékeknél sok tulajdonság is keveredhet, de rájuk is igaz, hogy rengeteg törődést igényelnek. Ezért mielőtt magunkhoz vennénk egy ebet, fel kell tennünk magunknak a következő kérdéseket:

  • Lesz rá elegendő időnk?
  • Van kellő tudásunk tanítani?
  • Ismerjük a fajtájának temperamentumát?
  • Tudjuk eleget mozgatni?
  • Nem fog zavarni a levedlett szőre?
  • Tudjuk ápolni, ha szükséges?

Ha ezekre nem tudunk egyértelműen mind igennel felelni, akkor ne szaladjunk kutyáért, főleg ne egy kölyökért! Az állat társ, barát, felelősség, aki boldoggá teheti, de meg is keserítheti az életünket.

Kapcsolódó cikkünk:

Interaktív oktatóvideó-sorozat segít, hogy jobb gazdikká válhassunk
Képezd magad, szerezz gazdijogsit!