in

Ha egy kutya liheg, annak számos oka lehet

Verejtékmirigyek híján a lihegés segít nekik visszahűteni a testüket.
A mozgástól vagy a melegtől szinte azonnal lihegni kezdenek, mert nem tudnak izzadni úgy, mint mi emberek, ezért a nedves nyelvük kiengedése és a szaporább lélegzés összjátéka tartja fenn az ideális testhőmérsékletet. Azonban nem ez az egyetlen oka, ha kiöltött nyelvvel zihálni látjuk kedvencünket.

Előfordulhat, hogy az izgatottság, a félelem, a szorongás vagy a stressz váltja ki belőle a lihegést, de épp úgy a boldogság jele is lehet. Az adott helyzet és a testbeszéde elárulja, hogy mi a kiváltó ok. Ha csóválással társul a lihegés, és a kutya szinte mosolyog, akkor nincs okunk aggódni.

Fájdalom vagy betegség tüneteként is megjelenthet lihegés, ha a korábban felsoroltak közül épp egyik sem állja meg a helyét. Ilyenkor általában szintén nem önmagában jelentkezik, hanem étvágytalansággal, hányással, hasmenéssel vagy bágyadtsággal jár. Puffadás, láz vagy gyógyszermellékhatás is okozhat lihegést.

Ha a kutya nagyon intenzíven liheg, gyakorlatilag már zihál, és mellé élénkpiros a nyelve és az ínye, tágra nyílnak a szemei és gyengének tűnik, mindez a túlmelegedés, azaz a hőguta jele!

Forrás: the spuce Pets

 

Meglepetés kicsik lapultak a tyúkanyó szárnyai alatt

Híres színésznők és szeretett kutyáik