Ahogy a sündisznó sem tüskés malac.

Bár a köznyelvben gyakran teknősbékaként emlegetik a kis páncélos hüllőt, nem sok köze van a kétéltűekhez. A teknős gerinces, négy lába van, és lényegében a bőre elcsontosodásából és bordáiból kifejlődött teknője védi páncélként. Hosszú ideig él, aki kedvencnek tartaná, akár évtizedekkel is számolhat.

Ma több mint 300 teknősfaj él a világon, köztük ragadozók és növényevők is a sivatagoktól a tengerekig világszerte. Az otthon is tartható fajták között is van szárazföldi, illetve vízi fajta is.

Csendesek, nem esznek sokat, nem kell mindennap lemozgatni őket, különösebb babusgatásra sincs szükségük, nem kell őket vakcinázni, és nem szedik szét a cipőket, viszont a halhatatlanság és bölcsesség szimbólumaként talán szerencsét hoznak. A kényelmes otthon kialakítása után már csak etetést és takarítást igényelnek. A terrárium kialakítása függ az állat fajtájától és igényeitől, ez nagyobb beruházással járhat.

Legtöbben ékszerteknősöket vagy pézsmateknőst választanak, de a görög és mór teknősök is népszerű hobbiállatok. Aki kedvet kapott, hogy teknőcöt tartson, mindenképp járjon utána az adott fajta szükségleteinek, mielőtt beszerezne egyet!

Forrás: Wikipedia