A választást követő egy év alatti fejlődés-növekedés határozza meg a csikó végleges testi felépítettségét.

Ha mindent megadunk a csikó részére, ami növekedéséhez-fejlődéséhez szükséges, akkor olyan testfelépítésű, alkatú egyedünk lesz, amelyet később nem lehet tönkretenni.

Másfél éves kor után lehet sovány a csikó, de ha ekkorra jól fejlett, akkor csökött soha. A soványság viszont olyan pillanatnyi állapot, amelyet rövidebb-hosszabb idő alatt tökéletesen korrigálni lehet.

A tavaszi ellésű csikóknál (ami nálunk általános szokás) nyártól a következő év őszéig fokozott mértékben ügyeljünk a takarmányozásra. Kritikus pont a két nyár és az első téli időszak. Érdemes ezt a három időszakot külön-külön megvizsgálni és a teendőkre felhívni a figyelmet.

A választás utáni nyáron elég hátrányosan egybeesik a frissen választott csikó kevés takarmányfelvevő képessége és a kontinentális klímánk nyári szárazsága. A legritkább eset, hogy ilyenkor üde legelőhöz jut a csikó. Éppen ezért szinte teljesen téli takarmányozást kell folytatni a legtápanyagdúsabb komponensekkel. A zölden száradt csikószénából 2, legfeljebb 3 kg-ot adunk (többet nem tud megenni az ilyen korú csikó). Abrakkal pótoljuk a hiányzó táplálóanyagot, s így 2,5-3,5 kg abrakot adunk naponta.

A második kritikus időszak az első tél, amikor tartási és takarmányozási hibával találkozhatunk. A természetszerű tartáshoz folyamatosan szokjon a csikó. Nagyobb baj származik abból, ha fülledt, párás istállóban tartjuk, mintha nyitott ajtójú, jól szellőző – de nem huzatos – istállóban lekötés nélkül telel. Az ellenben megint hiba lehet, hogyha hideg istálló kis bokszában vagy lekötve, mozdulatlanságra kárhoztatjuk, mert így biztos, hogy megfázik. Rossz hővezetésű fekvőhelyet (bőséges almot) és mozgási alkalmat adjunk a csikónak és akkor nem okoz bajt még az sem, ha fagypont alá süllyed a hőmérséklet.

A téli takarmányozás szénából és abrakból áll. Ne feledjünk valamilyen nedvdús takarmányt is adni. Legjobb a karotinban dús sárgarépa, csikórépa, a takarmány-cukorrépa (amelyekből 0,5-2 kg-ot), a hidegvérű csikóknak takarmányrépából 5 kg-ot is adhatunk. A jó szilázsból 3-5 kg között fogyaszthat.

Tavasszal, amilyen korán csak lehet, menjen legelőre a csikó. A legelőn ekkor már 10 kg zöldet tud felvenni. Hogy ezt le is legelje, ahhoz a napi étrendjét előrelátóan kell megállapítani. Mindennap éhesen kerüljön a legelőre, hogy kedvvel legeljen és estefelé abrakoljuk, az egész nap elfogyasztott fű táplálóanyagának kiegészítéseképpen.

A második nyáron tömegtakarmányból már nagyobb mennyiséget tud fogyasztani a csikó. Ha kisül a gyep, vetett zöldtakarmánnyal, kaszált szálassal pótoljuk a hiányt (szudánifű, mohar, felülvetett lucerna). Így abrakot takarítunk meg, a csikó fejlődése pedig törésmentes lesz.

Dr. Ócsag Imre: A gazdasági ló (Gazda Kiadó)