Akkora hangerővel képesek kukorékolni, hogy az ember mellettük állva könnyen megsüketülhetne, de minimum halláskárosodást szenvedne.

Hogy nem hat ez a saját hallásukra? Erre is megtalálták tudósok a választ.

Először is lemérték, hogy milyen hangosak is tudnak lenni a szárnyasok. Ehhez közvetlen a kakasok fejére erősített hangrögzítő készüléket használtak. A kukorékolás pár másodpercen át 130 decibellel szólt, ami emberi fülnek már egyszeri alkalommal is károsítja a hallósejteket. Ez az érték vetekszik egy repülőgép hangjával. A viszonyítás kedvéért egy légkalapács kb. 105 decibel hangos.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Penny/Happy Days Farm® (@happydaysfarm) által megosztott bejegyzés
A mérést követte egy CT vizsgálat, ami feltárta a rejtélyt: amikor a kakas csőre nyitva van, a hallójáratának negyede bezáródik és a dobhártyájának felét lágyszövet borítja be. Így lehetséges az, hogy nem károsítja a hallásukat a saját kukorékolásukkal.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jennifer Kimbriel (@chunkygirl121) által megosztott bejegyzés

De mi a helyzet a körülöttük élő tyúkokkal? A kukorékolás intenzitása a távolsággal növekedésével egyenes arányban gyengül, ám, ha mégis túl közel merészkednek ilyenkor a tyúkok, az ő hallásuk ugyanúgy sérülhet. Az emlősökkel szemben azonban annyival szerencsésebbek a szárnyasok, hogy ők gyorsan képesek regenerálni a belső fülükben lévő szőrsejteket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu