in , ,

Hogyan különböztessük meg a nagyon hasonlító állatokat?

Bizonyos állatfajták szinte megszólalásig hasonlítanak egymásra.
Első pillantásra könnyű összekeverni őket, pedig még ha mutatnak is egymással némi rokonságot, teljesen másik állatról beszélünk. Ahhoz, hogy el tudjunk igazodni köztük, hoztunk némi segítséget:

Kacsa vagy liba?

Bár mindketten a vízimadarak, van köztük különbség. A kacsa fizikailag valamivel kisebb, mint a liba, és utóbbi jóval hangosabb is. Ha jobban megnézzük, a liba nyaka valamivel hosszabb a kacsáénál és a lábai is vaskosabb, nagyobb. A csőrüknél és láthatunk némi eltérést, ha elég szemfülesek vagyunk.

Juh vagy kecske?

Amíg a juhok, azaz birkák (vagy fiatalabbként bárányok) jellegzetes gyapjúval vannak borítva, a kecskéknek egyenes a szőre, még ha fajtánként eltérhet a hosszúság és a mintázat. A kecskék szakálla könnyen felismerhető, ez a juhoknak nincs. Ha a juhnak szarva van, az kerekített és spirál alakú, míg a kecskéké általában hegyesedő (és sok esetben egyenes).

Láma vagy alpaka?

Mindketten a tevefélék családjába tartoznak és nagyon puha szőrzettel rendelkeznek, a lámák mégis termetesebbek. Nem mellesleg az előbbiek feje kicsit hosszúkásabb is és a fülük is jellegzetes formájú, míg az alpakákénál nincs az a kis kanyar.

Béka vagy varangy?

A békák kisebbek, bőrük simább, lábujjaik hosszabbak, szemben a robusztus, tömzsi varangyokkal, akiknek a bőrük sötétebb és rücskösebb. Nem csak formailag hanem az általuk termelt toxinokban is eltérnek, ami a háziállatokra veszélyt jelent.

Kaméleon vagy leguán?

A kaméleonok jellegzetesen dülledő, bármerre mozgatható szeme a legszembetűnőbb, szemben a leguánok sima hétköznapi gyíkokra jellemző szemével. Míg a kaméleonok színváltása, és mókás mozgása egyedivé teszi őket, a leguánok inkább miniatűr dinoszauruszokra hajaznak.

 

Íme a világ leghangosabban doromboló cicája

Macskák foglalták el a város karácsonyfáját!