in

Ne engedd békászni a kedvenced!

Mert jobb elkerülni a bajt!
A mostanság gyakori esőzés kedvez a békáknak, varangyoknak. Sokszor a kertekben is szívesen meghúzzák magukat, de sétálás közben is találkozhatunk velük. A kutyák és macskák, főként a kölykök, előszeretettel vadásznak az ugráló jószágokra, mert nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszéllyel.

Bár alapvetően nem jelent közvetlen életveszélyt a velük való érintkezés, mégis kellemetlen tüneteket, kezeletlenül súlyos következményeket okozhatnak. A békák neurotoxinnal, a varangyok bufotoxinnal vannak felfegyverkezve. Ezek az anyagok enyhébb esetben irritációt okoznak, súlyosabban pedig komoly mérgezést és görcsöket.Szembe kerülve (átmeneti) vakságot, szájon át pedig először erős nyálzást, majd öklendezést, hányást vált ki.

Az első és legfontosabb teendő, ha láttuk, hogy egy kétéltűvel bohóckodik a kedvencünk, azonnal alaposan kiöblíteni a száját (és a szemét, ha indokolt)! Ezzel sokszor elejét is vettük a problémának. Ha rendesen lát és nem kezd el nyáladzani, akkor valószínű szerencsésen megúszta a találkozást és időben sikerült megszabadítani a toxikus anyagoktól.

Ha későn vesszük észre és az állat már habzó szájjal öklendezik, akkor is egy gyors öblítés és irány az állatorvos! Időben kezelve jó eséllyel átvészelheti az állat a békászás kellemetlen mellékhatásait.

Vannak kutyusok, akiknek egyetlen ilyen eset is elég ahhoz, hogy soha többet ne piszkálják a kétéltűeket, míg mások, mintha nem tanulnának, újra és újra nekiveselkednek elkapni a varangyot.

Figyeljünk oda rájuk, különösen az esős időszakban!

Egy labrador is rengeteget tesz a környezetvédelemért!

Hordanál kutyaszőrből készült pulcsit?