in

Kecske tartja rettegésben a szomszédságot

Hiába kértek segítséget az illetékes hatóságoktól, egyelőre semmi változás nem történt.
Augusztus végén kezdődött a kőszegi pár kálváriája, akikhez elkezdett bejárni a szomszéd termetes kameruni kecskéje. A Rambó névre keresztelt bakkecske a zárt kapuk ellenére jutott át a területükre naponta többször is, ahol az ő kecskekarámjukat kezdte ostromolni.

A pár először megpróbált az állat gazdájával egyezségre jutni: kérték, hogy tartsa otthon a kecskéjét. Vittek neki kötelet, hogy kösse ki az állatot, javítsa meg a kerítését vagy keressen valamilyen más megoldást. Az osztrák állampolgárságú, magyarul nemigen beszélő, Rudiként emlegetett férfi azonban csak legyintett a dologra. Mivel Rambó továbbra is felajzott állapotban tört a szomszédságra, a pár kénytelen volt a rendőrséghez fordulni segítségért.

A járőrök három alkalommal is jártak a háznál, ahol a kecskét kifejezetten agresszívnek írták le (a jelentésükben is), de érdemben nem tehettek semmit. Rudi nem működött együtt velük se, de felhívta barátjaként a volt polgármestert, aki szerint az egész ügy egy bagatell apróság. Elvileg a helyi jegyző lenne az illetékes, a cselekvési jogkörrel felruházott az ilyen ügyekben. Ennek ismeretében a károsult férfi írásos bejelentést tett a jegyzőnél, kérve a probléma orvoslását. Ígéretet kaptak ugyan, de a gyakorlatban nem történt semmi. Majd újabb hetek teltek el.

A pár a saját kecskéit eladta, hátha ezzel megoldódik a probléma és a szomszéd kecske már nem akar átmenni hozzájuk. Nem így történt. Hiába üres már a kecskekarám, Rambó így is átjár csemegézni, randalírozni, rombolni. Azon túl, hogy egy párosodni kívánó bakkecske orrfacsaró szagokat áraszt, a kertben, veteményben, a telken kárt tesz, az ember testi épségét is veszélyezteti. Mivel érdemleges segítséget egyelőre még nem kaptak, a férfi egy nyílt levelet intézett Kőszeg  jegyzőjéhez, ami teljes terjedelmében itt olvasható:

Mindig az állat tulajdonosának a feladata, hogy a saját területén tartsa a jószágait, szökésük esetén, ha kárt okoznak, a kárt megtérítse. Ha egy kutya kiszökik és zűrt csinál, a gazdáját veszik elő. Többször láttunk már példát, hogy vannak, akikre mintha nem vonatkoznának az általános törvények és szabályok. De kihez fordulhatnak azok, akiket miattuk ér kár, ha azok, akiknek kötelességük lenne segíteni, nem segítenek?

Ezért fontos fertőtleníteni a macskakarmolást!

Kóbor kutyából lett az egyik autókereskedés reklámarca