in

Hogyan lehet különleges állatokat tartani hazánkban?

Ha valaki a kutyán, macskán, hörcsögön, teknősön vagy épp lovon kívül más állatot szeretne, fontos ismerni a hazánkban jelenleg is hatályos szabályozásokat.
Jogi szempontból a háziállatokon és haszonállatokon kívül különösen veszélyes, közepesen veszélyes, illetve elővigyázatosságot igénylő állatfajokkal találkozhatunk.

Különösen veszélyes állatokat csak állatkertek és cirkuszok tarthatnak megfelelő körülmények között!

Így le kell mondanunk az ábrándról, hogy civilként többek közt fekete özvegyet, kékcápafélét, krokodilt, komodói varánuszt, hárpiát, gibbonokat, páviánokat, orángutánokat, nagymacskákat, hiénákat, rozsomákot, medvéket, elefántokat, orrszarvúkat vagy épp zsiráfot tartsunk. (A teljes lista a 85/2015. (XII. 17.) FM rendelet 1. számú mellékletében található.)

Közepesen veszélyes állatokat már tarthatunk, amennyiben az adott állat tartásához szükséges feltételek adottak, és a természetvédelmi hatóság megadja rá az engedélyt.

Engedélyköteles bizonyos varánuszok, viperák, sasok, kenguruk, farkasok, párducok, vaddisznók, bölények és kecskék tartása is. (A teljes lista a 85/2015. (XII. 17.) FM rendelet 2. számú mellékletében található.)

Az elővigyázatosságot igénylő állatok közé sorolják például a struccot, a méhészborzot, a tevéket, és dámokat is. (A teljes lista a 85/2015. (XII. 17.) FM rendelet 3.. számú mellékletében található.)

Mielőtt azonban szaladnánk beszerezni egy különleges állatot, tudni kell, hogy a tartás tárgyi feltételeit illető szigorú szabályozásnak is meg kell felelni! Az előírás részletesen kitér a terráriumok, ketrecek, kerítések, kifutók anyagára, méretére, beleértve akár még a kerítés lyukszélességét is, illetve az állattartó személyére, akinek alkalmasnak kell lennie a feladatra.

Forrás: Jogtár

Nem minden galamb jó építész

A pillangók a vérünket is megisszák, ha tehetik