Emberséges bánásmódot!

India déli részén, Kerala államban forradalmi újítást vezettek be az Irinjadappilly Sree Krishna templomban: az ünnepségek során a valódi helyett robotelefánt lép színre. A mechanikus állat nagy segítséget jelent abban, hogy az élő állatokat kiváltsák a rituálékban. Az állatvédők már régóta tiltakoznak az elefántok kegyetlen tartása miatt: az ormányosok az ünnepségek során extrém erős hanghatásnak vannak kitéve, láncra verik, pingálják őket. Egyetlen állathoz sem méltó ez az élet.

A robot adományként érkezett, az Emberek az állatokkal való etikus bánásmódért szervezet (PETA) és Parvathy Thiruvothu színész felajánlása.

A helyiek remélik, hogy a kegyetlen módszerektől mentesen tudnak majd a továbbiakban fesztiválokat tartani.

A leláncolt, felnyergelt és díszített elefántok nagyon fontos szerepet játszanak a templomi fesztiválokon Keralában, az államban él az ország 2500 fogságban tartott elefántjának ötöde. Évek óta próbálják az állatvédők elérni, hogy változás történjen az ezen állatokkal való bánásmódban. Az emlősök egyre növekvő halálozási adatokat produkálnak, 2018 és 2023 között 138 elefánt pusztult el így.

A vasvázból készült robotelefánt 3,3 méter magas és 800 kg-ot nyom. A templom lelkésze elmondta, hogy a hatóságok is nagyon örülnek a mechanikus állatnak és azt remélik, hogy más szentélyek is követik majd a példájukat.

Forrás: www.bbc.com