Nem győzzük csodálni a pazar látványt nyújtó rovarokat.

Az iskolában úgy tanultuk, hogy a pillangók növényi nedvekkel táplálkoznak, ami igaz is, de nem csak azokkal. A furcsa étkezési szokásaik nem annyira ismertek, pedig egészen érdekesek.

Eső után gyakran látni őket pocsolyákra leszállni. A tócsákból nyernek ki sókat, nitrogént, fehérjéket és aminosavakat. A többi állat is szívesen iszik az ilyen vizekből, ez nem meglepő, viszont a lepkék ennyivel nem érik be. A durvább rész, amit ki sem néznénk belőlük, hogy szeretik a vért és a könnyeket.

Aggódni nem kell, nem fognak ránk támadni! Nem csípnek meg, nem ejtenek sebet, de ha épp vérző sebünk van, vagy egy állaton találnak nedvedző sérülést, akkor simán belekortyolnak. Ugyanez igaz a könnycseppekre is.

Amikor el vagyunk ragadtatva, hogy egy ilyen meseszép teremtmény a kezünkre száll, nem feltétlen a barátságunkat keresi, csak reméli, hogy izzadunk, amiből szintén szívesen fogyaszt.

Ezt még tudja fokozni azzal, hogy svédasztalként tekint a dögökre, a vizeletre, és az ürülékre is. Lepkét látva mégis inkább gondoljunk arra, ahogy növényeket szívogat.

Hazánkban egyébként négy faj honos, mindegyikőjük védett. A fecskefarkú lepke és a kardoslepke természetvédelmi értéke 10 ezer forint, míg a kis apollólepke és a farkasalmalepke 50 ezer forint.

Forrás: MentalFloss, Wikipedia