in

Hogyan működnek az elektromos nyakörvek? Biztonságosak a kutya számára?

Amikor a piacon megjelentek az első elektromos kiképző nyakörvek, a vélemények nagyon megoszlottak, két tábor alakult ki. Van, aki még ma is azt gondolja, hogy az elektromos nyakörv használata állatkínzás. Az ellenkezője az igaz. Az elektromos nyakörv használata sok esetben sokkal hatékonyabb és kellemesebb kiképzést eredményezhet. 

Az elektromos nyakörvek modern kiképzési eszközök, melyek az utolsó évek során egyre kedveltebb módszernek bizonyultak. A kutyatulajdonosok négylábú barátjuk nem kívánt viselkedése esetén fizikailag büntetik kutyájukat, ami senkinek sem kellemes megoldás. Ilyen helyzeteket is megelőzhet az elektromos kiképző nyakörv használata, ami gyors és hatékony módszer a kutya tanítására.

Hogyan működnek az elektromos nyakörvek?

Az elektromos nyakörv alapelve nagyon egyszerű és minden kutya számára könnyen és gyorsan megérthető. Amikor kutyája elrohan egy vad után és hiába hívja, elég megnyomni a távirányítón lévő figyelmeztető gombot, mely egy hangjelzés formájában figyelmezteti kutyáját a nem kívánt viselkedésére. Az elektromos impulzus, melynek erőssége a kutya típusa szerint változó, csupán akkor következik, amikor a kutya folytatja nem kívánt viselkedését. Ne feledje a hangjelzést egy parancsszóval követni.

Mikor alkalmas az elektromos nyakörv beszerzése?

Az elektromos nyakörv minden kutyára alkalmas, amelyik nem reagál a visszahívásra, megeszi a talált ennivalót, ürüléket, kergeti a vadat stb. Egyaránt alkalmas sportágazatban és vadászathoz történő kiképzésre is.

Az elektromos nyakörv kiválasztásának kritériumai

Az elektromos nyakörvet első sorban a kutya temperamentuma szerint válassza ki. Érdemes figyelembe venni, hogy egy nagyobb kutya is érzékenyebben reagálhat már a nagyon gyenge impulzusra is, és fordítva. Amennyiben a kutyája szeret séta közben fürödni, vásároljon vízhatlan vevőt. Nem kevésbé fontos a jeladás hatósugara, főleg amikor kutyája a vadat kergeti és elrohan. Köztudott tény, hogy az erdős, dombos területeken a jeladás jelentősen csökken.

A kiképző nyakörv első használata

Az első használat előtt alaposan meg kell ismerni a nyakörvet, elolvasni a használati útmutatót, valamint a nyakörv használatával kapcsolatos ajánlásokat. Ezek után elkezdhetjük a kiképzést egy zavartalan, a kutya számára jól ismert, helyen. Amennyiben a kutya nem reagál a parancsra a hangjelzést követően, röviden nyomja meg az impulzust adó gombot. Fontos az impulzus intenzitásának megfelelő beállítása, mely a kutya számára semmiképp nem lehet fájdalmas. A helyesen beállított impulzus fokozata az a fokozat, amelynél a kutya csupán megrázza a fülét, vagy meglepődve néz. A kutyának nem szabad megugrással vagy vonyítással reagálnia.

A kiképző nyakörv használatának időtartama

Talán senki sem kívánja a nyakörv állandó használatát. Az ideális időtartam kb. 2 év. A kutyának nem szabad összekötnie a hangjelzést, az impulzust és a vibrációt a vevővel, mely a nyakán van, valamint az Ön kezében lévő távirányítóval sem. Ellenkező esetben a kutya a nyakörv használatát szokja meg, így annak levétele után folytathatja nem kívánt viselkedését. A nyakörvről történő leszoktatás ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a rászoktatás, főleg időt és türelmet igényel.

A CIB Bank is kutyabarát lett

RoBirtok egy különleges hely, ami állatkerti élményt kínál testközelből