in

Hol fáj a legjobban a méhcsípés?

Mondhatnánk, hogy mindenhol, de vannak érzékenyebb pontok.
Méhcsípéskor a méhek az apitoxin nevű méreganyagot juttatják a szervezetünkbe, ha úgy érzik, veszélyben vannak. Ez egy átlagos embernél fájdalmat és duzzanatot okoz, de ha a nyakunkon ér a csípés vagy allergiásak vagyunk a méhcsípésre, akkor azonnali segítség nélkül halált is okozhat. Amennyire veszélyes tud lenni az emberre, annyira veszélyes a méhre is egy ilyen incidens, ugyanis a rugalmas bőrből nem tudja a rovar kihúzni a fullánkját, így az beszakad, ami az életébe kerül. Létezésük nagyon fontos a számunkra is, ezért érdemes elkerülni a velük való konfliktust! Ahogy a hozzá hasonló, többi fekete-sárga csíkos kis izével is.

Ha mégis megcsíp, hol fáj a legjobban?

Szerencsére ezt nem kell kipróbálnunk, ugyanis Michael Smith entomológus alaposan utánajárt a kérdésnek. Miután a méhek tanulmányozása közben az egyik heretájékon csípte, úgy döntött, készít egy testtérképet arról, hol fáj a legjobban a szúrás. Mivel úgy gondolta, hogy erre nem fognak tolongani az önkéntesek, így saját magán tesztelte a fájdalmat. 38 nap alatt 25 különböző testrészen csípette meg magát úgy, hogy minden alkalommal az alkarját is megszúratta egy méhhel viszonyítási alapként, majd 10 pontos skálán értékelte, amit érez.

Azt hinnénk, hogy a heréjénél fellépő fájdalom 12 pontot ért el a 10-ből, de a valóságban 7 ponttal értékelte a gyötrelmet. Ugyanennyire fájt a tenyéren, az arcon vagy a hónaljban ért csípés is. Ennél picit többet, 7,3 pontot a pénisz, 8,7 pontot a felső ajak, de a győztes az orrlyuk lett a maga 9 pontjával. Ott a fájdalmon kívül folyamatosan tüsszentenie kellett, könnyezett, és folyt az orra, valószínűleg ezért lett a legrosszabb élmény.

A legkevésbé fájdalmasnak a felkar, a középső ujj hegye és a fejtető bizonyult, azokat mindössze 2,3 ponttal értékelte.

Az önszántából elszenvedett 200 méhcsípés nem volt hiábavaló, azon túl, hogy már tudjuk, hogy az orrlyukon ért csípés a legfájdalmasabb, a tanulmányával 2015-ben megkapta az IgNobel-díjat. Ezt az elismerést a megmosolyogtató, de mégis elgondolkodtató felfedezések kapják. Ilyen kutatásokból tudjuk, hogy a macskák folyékony halmazállapotúak, vagy a kutyák észak-déli irányban állva szeretnek pisilni.

Forrás: wikipedia

A lajhár nem lusta, hanem zseniális!

Miért változtatja a kaméleon a színét?