A városi legenda szerint azért, hogy beleolvadjon a környezetébe, de ez nem igaz.

Igazából már az alapszíneinek (barna, zöld, szürke) köszönhetően beleolvad a környezetébe, így semmi szüksége arra, hogy színváltással rejtőzködjön. De akkor miért csinálja?

Elsődleges célja, amiért megváltoztatja a színét, az a testhőmérsékletének szabályozása. Ha fázik, sötétebbre váltja a színét, így több napfényt tud elnyelni a bőre, míg, ha melege van, a világos szín jobban visszaveri a napsugarakat. Ezzel a trükkel tudja befolyásolni, hogy mennyire melegedjen fel a teste.

Ez a fő oka, de más célja is van a rikító színeinek, mégpedig a csábítás. Amikor csinosabb külsőt ölt magára, próbálja felkelteni az ellenkező nem figyelmét. A kaméleon lányok szeretik a látványos tarkaságot.

Nem utolsósorban bizonyos alfajok próbálják ijesztőre színezni magukat, hogy az ellenség kedvét szegjék a támadástól. A feltűnő színekkel próbálják üzenni, hogy ne közelíts, mert veszélyes vagyok! Még ha blöff is, időnként beválik.

Most már, hogy tudjuk, miért, már csak az a kérdés, hogyan csinálják?

A bőrükön a legfelső réteg átlátszó és oda képesek melanint pumpálni a szervezetükből. Ez az anyag segít nekünk is lebarnulni, de a kaméleonoknál ez a folyamat gyorsítható és ráadásul képesek visszacsinálni is. Ez alatt a bőrréteg alatt pedig apró kristályok helyezkednek el, amelyek nyújtásával megváltozik a szerkezetük és a köztük lévő távolság, így másképp verik vissza a fényt, tehát különböző színek jelennek meg.

Forrás: National Geographic