Pedig az amerikaiak nagyon szerették volna.

A ’60-as években a CIA (Central Intelligence Agency) nagyjából 20 millió dollárt költött arra, hogy a macskákból kémet képezzen ki. A hírszerzés terve szerint a cicáknak a lehallgatásban kellett volna remekelniük.

A feladat első része a technika kiépítése volt. Az aprócska testre kellett észrevétlen mikrofont, átjátszót és antennát helyezni. Bár csak rövid beszélgetéseket tudtak volna lehallgatni és rögzíteni, a kivitelezés mégis sikeresnek bizonyult.

A feladat második része volt a nehezebb, kiképezni a macskákat. Mivel nem az engedelmességükről híresek ezek az állatok, a CIA állatkiképzői öt évig foglalkoztak a kiválasztott két cicussal. A sok munka meghozta gyümölcsét, sikerült rábírni őket, hogy parancsszóra a meghatározott helyre menjenek.

Az első bevetés is körvonalazódni látszott, amikor az első kémmacskát a szovjet kémek által kedvelt találkozóhely közelébe vitték. Ott elengedték, hogy majd a célszemélyek közelébe sündörögjön. Viszont hiba csúszott a számításba, ugyanis az elengedést követően egy arra járó taxi elütötte a 20 millió dolláros cicust.

Ezt óriási kudarcnak élték meg, így a másik kiképzett ügynökről leszedték a lehallgató készüléket és végül hosszú, boldog életet élt.

A nyitókép csak illusztráció!

Forrás: wikipedia