Ezzel kívánják elejét venni a nem kívánt szaporulatoknak.

Világszerte problémát okoz a macskák túlszaporodása. Az évente kétszeri bagzás lehetőséget nyújt a szabadon kószáló cicáknak, hogy 3-10 kölyköt hozzanak a világra. Ennek megakadályozása volt a svéd kormány célja, amikor rendeletbe foglalták, hogy a gazdáknak kötelességük ivartalanítva továbbadni a cicusokon (kivételt képeznek ez alól a hivatalosan nyilvántartott, tenyésztésre szánt állatok).

Mivel egyetlen nőstény az élete során képes akár 100 utódnak, vagy még többnek is életet adni, így jelentős szaporulatvisszaesést várnak az új törvénytől.

Hazánkban is megoldást kellene találni erre a problémára, mert a kóbor állatok száma hatalmas méreteket ölt.

Több szervezet szokott ivartalanítási akciókat meghirdetni, de összességében, országos szinten még kevés ezeknek a száma ahhoz, hogy ne legyenek mindenütt gazdátlan kismacskák a koordinálatlan cicaszerelem következményeként. Sajnálatos módon a kutyák sem kivételek ez alól, a menhelyek legtöbbször túlterheltek és próbálnak erőn felül teljesíteni.

Mindez orvosolható lenne, ha mindenki a magáénak érezné a problémát és nem vásárolna szaporítóktól, nem tenné az utcára a megunt háziállatát és nem lennének állatkínzók. Van még hova fejlődnünk a felelős állattartás terén!

Forrás: djurksyddet