Egészen különleges videó került nemrég napvilágra: egy akváriumi aranyhal beteg társának segít életben maradni.

A hal gazdája egy nap arra lett figyelmes, hogy a sötét színű díszhala nem tud úgy mozogni a vízben, mint korábban. Már azon kezdett csodálkozni, vajon hogy sikerült a halnak ilyen állapotban ilyen sokáig életben maradnia. Úgy döntött, hogy a rejtély megoldásához videóra veszi az akváriumlakók titkos életét. Amit a visszanézett filmen látott, azon alaposan elámult! Az önzetlen aranyhal segített gyengélkedő barátjának a vízfelszínhez úszni és elérni az ott lebegő, életet jelentő haleleséget.

Az persze kérdéses, mi ösztönözte az aranyhalat erre a nemes cselekedetre. Egy dolog biztos: a legújabb tudományos kutatások is azt igazolják, hogy az élőlényeknek, köztük a halaknak is, sokkal összetettebb a felépítésük, mint az korábban képzeltük.

A halak emocionális viselkedésével kapcsolatos legfrissebb tudományos eredmények arra engednek következtetni, hogy igencsak alábecsültük ezeket a mesésen sokszínű tengeri gerinceseket. Azaz valóban igaz lehet, hogy a halak gondolkodnak, sőt mi több, érzelmeik is vannak!

https://youtu.be/d7v8FrYsjI0