Kutyák tanításával foglalkozó cikksorozatunk első részében arról esik szó, hogyan lássunk hozzá kutyánk napi rutinjának, s végső soron szobatisztaságának kialakításához. 

Profi kutyatrénerek fogásait alkalmazva kutyáink könnyen taníthatók, ráadásul természetüknél fogva érdeklődök, szívesen követik a gazda, a ‘falkavezér’ utasításait. Persze vannak különbségek a fogékonyságban, a figyelem kitartóságában és a tanulni akarásban az egyes kutyafajták között, azonban ez nem indok arra, hogy bizonyos szabályokat ne tanulhassanak meg kedvenceink.

Az ismert kutyapszichológiával foglalkozó szakember, César Millan tanácsait alapul véve így kezdjük a legalapvetőbb dolog elsajátítását, a napi rutin és a szobatisztaság kialakítását:

Amikor hazaviszed pici négylábúdat, nem árt tisztában lenned azzal, hogy emésztése igen gyors. Evés után nagyjából 15-30 perccel nagy valószínűséggel sürgős dolga akad. Ezért fontos, hogy rendszeresen biztosítsd számára a lehetőséget – egyszerűbben fogalmazva vidd ki – hogy pisilhessen, kakilhasson.

Amire figyelj:

  • Minden reggel, ahogy felkel pontosan ugyanabban az időben és lehetőleg ugyanoda vidd ki sétálni!
  • Ha véletlenül a lakásba piszkít, próbáld megőrizni a nyugalmad! Ha ideges, feszült vagy, esetleg még kiabálsz is vele, hidd el, ő is az lesz ahelyett, hogy tanulna az esetből.
  • Nagyon fontos, hogy már az első sikeres esetnél, amikor a számodra elfogadható helyen végzi a dolgát, jutalmazd!
  • Ha viszont olyan területre téved, ahova nem szeretnéd, ne büntesd, csak tereld vissza onnan.

Összességében tehát elmondható, hogy a rendszeresség és következetesség a kutyák nevelésében az egyik legfontosabb eszköz. Mindezek mellett pedig igyekezzünk a lehető legtöbb türelemmel fordulni négylábú társunk felé, hiszen egy büntetés vagy ijesztő szidalmazás könnyen megtorpanthatja a tanulási folyamatban.

Kép: depositphotos

Forrás: Bright Side