Ha nem akarod magára hagyni kedvencedet, míg Te dolgozol, vegyél fel mellé egy dadust! A hobbiallat.hu segít, hogy jól dönthess.

Foglalkozásuk címere: póráz és műcsont. Ők a pet sitterek, vagyis állatdadusok, akik arra esküdtek fel, hogy jóban-rosszban, betegségben és egészségben kitartóan gondozzák kedvencünket, amíg mi szorgosan dolgozunk az irodában. Vagy épp Balin nyaralunk. Annyira komolyan veszik a hivatásukat, hogy még nemzetközi szövetséget (Pet Sitters International – www.petsit.com) is létrehoztak, hogy minden család megtalálhassa a számára megfelelő ebcsőszt.

Stressz ellen

Az alapelv egyszerű: mindenütt jó, de legjobb otthon. Pláne, ha állatainkról van szó. Miért tennénk ki őket a környezetváltozás és az utazás okozta stressznek., ha otthon is biztonságban lehetnek? Az állatnak még a gazdi hiányát is fel kell dolgoznia, amelyben a bútorrágcsálás és a virágcserepek leborogatása egész sokat segíthet.

Dadusoktatás

Az igazán jó állat-szittereket iskolában formálják tökéletessé, ahol megtanulják kezelni az állattal és a tulajjal szemben kialakult konfliktusokat, önállóságra és állatkommunikációra nevelik őket. A nemzetközi dadusképzőben ebszülés levezényelésére, törött madárszárny rögzítésére, macskamentő famászásra és még egy rakás nyalánkságra is okítják a tanoncokat. De ha a gazdi mégsem biztos az új munkaerőben, a dadusszövetség kis kamerát is ajándékoz a gazdiknak, amelynek segítségével folyamatosan szemmel tarthatják a dadust.
Mit csinálnak?

Hát először is vigyáznak az állatunkra és ápolják, ha beteg. Aztán megetetik és szórakoztatják őket. Elviszik sétálni vagy a kutyaiskolába, ahova amúgy sosem jutna el az eb a gazdijával. Ha kell, állatorvoshoz viszik, vagy kutya-, cicakozmetikába. Sok ellenzője van az állat-szitterkedésnek, ugyanis sokan úgy vélik, hogy az állat így jobban kötődik a dadusához, mint a gazdájához. Akkor meg mi értelme az egésznek?

A magyaroknál egyelőre nem terjed

Idehaza korántsem szerveződnek az állatdadusok, sőt, szinte alig ismert a szakma. Kereslet talán lenne rá, hiszen a gazdik világszerte szívesen költekeznek azért, hogy állatuk jól érezze magát. Amerikában pedig dívik a pet-sitterkedés, 15-25 dollárt, vagyis akár 4000-7000 forintot is elkérhet egy jól képzett állatdadus óránként. Mert ki törődik a pénzzel, amikor kedvencének boldogságáról van szó?!