Imádjuk őket, amikor rajongó tekintetüket ránk függesztik és szinte vigyorgó pofával közelednek hozzánk.

Vagy mégsem? Gyakori jelenség, hogy kutyánk lehelete nem kifejezetten – mondjuk így – szalonképes. Ő erről persze nem tehet és nincs is tisztában vele. Azonban mi emiatt olykor elutasítóak vagyunk vele szemben, ami számára érthetetlen.

A jó hír, hogy a kellemetlen szagok ellen valamennyit tehetünk. Ezért alább összegyűjtöttünk néhány természetesebb praktikát, melyek már bizonyítottak.

Rágjon! A kellemetlen leheletet időnként fogkő okozza. Ezért adj neki rendszeresen csontot, ami gyakorlatilag polírozza a fogait, csökkenti a fogkőképződést.

Mossatok fogat! Ugyanúgy, ahogy mi emberek is fogatmosunk, négylábú barátunkra is ráfér olykor egy alapos sikálás. Fontos, hogy a megfelelő eszközökkel tegyük ezt, kifejezetten kutyák számára kifejlesztett fogkefével és fogkrémmel. Utóbbiak közül jó, ha a minél természetesebb alapanyagokból készültet választjuk. A teafa olaj tartalmúak például remek fertőtlenítők is egyben.

Egyen zöldet! Néhány forrás szerint a klorofill is jótékony hatású lehet. Például ha kap egy kis búzafüvet az ételébe, már tettünk a cél érdekében.

Olajozd! Na, nem szó szerint. Tegyél minden nap az ennivalójába egy evőkanálnyi kókuszolajat és hamarosan frissebb levegőt szippanthatsz. Ráadásul állítólag a blökik még szeretik is az ízét.

Itasd limonádéval! Avagy győzzenek a jó baktériumok! A kutyák szájában számos baktérium lakik. Vannak köztük jobbak és kevésbé azok. Előbbiek arányát kell növelni utóbbiakéval szemben ahhoz, hogy a helyzet javuljon. Ezért próbálhatsz egy kevés citromlevet adni az ivóvizéhez. Arra érdemes figyelni, hogy kutyánk mennyire veszi jó néven az extra üdítőt, azaz mennyire hajlandó inni belőle – sok kutya ugyanis nehezen bírja a citrusfélék illatát.

Mindezek mellett persze számos más megoldás is létezik, de az fontos, ha egyik próbálkozásunk sem jár rövid időn belül sikerrel, mindenképp forduljunk szakemberhez, mert a tünet, a rossz lehelet mögött számos komolyabb probléma is megbújhat.

Forrás: www.dogster.com