Alak, terjedelem.

A mellkas rejti magában a tüdőt, a szívet, a nagyereket.

Jó alakulású, ha terjedelmes. Ennek a megítélése azonban nehéz, és ezért három konkrét mérettel szokták megbecsülni az űrtartalmát: ezek a mélység, a dongásság és a hosszúság.

A mellkas hosszúságának mérése a legkevésbé pontos, mert hátrafelé a rekeszizom határolja és ennek helyeződését mérni lehetetlen.

Olyan ló, amelynek mellkasa az összes kívánalmaknak megfelel, nincs. A fő haszonvétel szerint engedményt adunk némelyiknél, illetve kiemeljük a fontosabbat.

A gazdasági lovak mellkasalakulását a dongásság jellemzi. Ez maga után vonja a széles szügyet, a széles lábállást. A gyors mozgású lovaknál a mélység és a hosszúság a fontos. Az ilyen mellkason lesz szabad a hosszú lapocka kilengése, amely a kiadós mozgást teszi lehetővé.

A fűzött mellkas a lapockák mögött el keskenyedik. Az ilyen lovon kicsi a mellkas űre, kis munkabírású az egyed. Csikók fűzött mellkasát mozgatással, legelőre járatással javítani lehet.

A szügy szervesen összefügg a mellkassal. A szegycsontot a vállbúbok és a torokéi határolja. A hámba dönthető súly és erő fontos kívánalma a széles, mély és izmos szügy. A hidegvérű fajtákon a túl széles szügy dülöngélő járást okoz. A keskeny szügy még a melegvérű versenylovakon sem kívánatos. A szegycsont vagy annak csak a taraja ha előrébb áll, mint a szügy síkja, hámtörést okoz. Ha a vállbúbok állnak előre, kecske szügyűnek ítéljük a lovat és ez lazaságra vall.

A has az egészséges, jól táplált egyeden terjedelmes. A mindennapi munkában a hengeres hast kedveljük. A túl nagy terjedelmű szalmahas vagy csüngő-has nagy holt terhet jelent, s amíg az elsőt megfelelő takarmányozással csökkenteni lehet, addig a második, amely a laza szervezetre utal, állandósul. Öreg, többször ellett lovakon azonban nem kifogásolható.

Az ágyék alatt van a horpasz. A horpasz alatti rész a ló vékonya. Ha e táj görcsösen összehúzódik és kehbarázdát képez, ez figyelmeztet a fulladozásra.

A has aljának közepén van a köldöktáj. A köldökgyűrű hiányos záródása köldöksérvet okoz. Előfordulhat bélkizáródás is. Csikókon féléves korig magától is gyógyulhat, vagy operációval, elkötéssel meggyógyítható. Öröklődő hiba.

A nemi szervek a szeméremtájékon helyezkednek el. A méncsikó heréi a hasűrből a lágyékgyűrűn át 2-3 hónapos korra leereszkednek a herezacskóba. Ha a herék hiányoznak (anorchizmus), a mén terméketlen. Az egyik here hiányakor bár termékenyíthet az egyed, de ezt a hibát is örökíti. Rejtettheréjű (kriptorchid) a ló, ha egyik vagy mindkét heréje nem ereszkedett le, ez is öröklődő hiba. Az egyoldalú rejtett heréjű csődör termékenyíthet. A hasűrben vagy a lágyékgyűrűben visszamaradt here hormont termel. Az ilyen egyed mén módjára viselkedik, sőt fokozott nemi érdeklődést mutathat, s így környezetére veszélyes lehet. Ezért a rejtettheréjű mént kötelező megoperáltatni és a visszamaradt herét el kell távolítani.

A farok alatt a végbélnyílás nyálkahártyája bélsárürítéskor végbélrózsaként látható.

A kanca külső nemi szerve, a pérarés és a péraajkak jól fejlettek, zártak és megfelelő helyeződésűek legyenek.

Dr. Ócsag Imre: A gazdasági ló (Gazda Kiadó)

Vélemény, hozzászólás?