Mintha egy vizslára húznánk pompás mókusbundát.

Az ír szetter, ahogyan a neve is sugallja, Írországból származik. A benne lakó vadászkutya a víz közelében érzi igazán elemében magát. Izgága, mozgékony és pajkos fajta, aki mindig kapható egy kis játékra.

Viszonylag nagytestű, közepes testalkatú kutya, nem túl karcsú, de igazán kövéret sem láttunk még soha. Ez valószínűleg hatalmas mozgásigényének köszönhető. A szetterekre jellemző fej és óriási gombszemek mellé társul a mahagónibarna vagy rozsdavörös hosszú, selymes szőr. Füle lelóg, háta egyenes, mellkasa mély, hullámos fürtjei könnyen felismerhetővé teszik.

Végtelenül békés és barátságos kutyus, ezért sokan tartják kedvtelésből családi kedvencként. Tanulékony és intelligens, viszont emellett kissé önfejű is. Szófogadó, már ha épp úgy tartja úri kedve. Persze a gazdájához nagyon ragaszkodik és hűségesen lesi a kívánságait is. Végtelenül jámbor állat, más állatokkal és gyerekekkel is általában jól kijön, de mivel nem egy egész nap kanapén heverésző típus, így olyanoknak ajánlott, akik szívesen kirándulnak vele rendszeresen és akkor sem rémülnek meg, ha esetleg beugrik egy tóba.

Forrás: Wikipedia