Fiatalon még a macska is hajlandó elsajátítani ezt-azt, főleg akkor, ha kaját kap cserébe. De mi a helyzet a felnőtt cicákkal? Kell őket tanítani? Milyen módon érhetünk el eredményt?

Vajon az Apádra ütök című komédiában Robert de Niro vécéhasználatra idomított, jelekkel kommunikáló perzsa macskája csak utópia? Nem, tényleg léteznek macskák, akik jelszóra ülnek, jönnek, akadálypályákon futnak, bár csak kevesen várják el a szenvtelenül önző cicáktól ezeket a kunsztokat. A tipikus gazdi-macska viszony: mindketten téged szeretünk – én is, te is (copyright by Fodor Ákos). A cicatanítás pedig fontos szerepet játszhat a jó gazda-állat viszony kialakításában, miközben a cica képességeit is fejleszti.

Motiváció

Megfelelő motivációval minden cica megtanítható erre-arra, persze arról rögtön az elején tegyünk le, hogy majd meleg péksütit hoz reggelire, meg újságot. Ja, és hogy mi a megfelelő eszköz a macska figyelmének lekötésére? Hát persze, hogy valami kajcsi. A szakemberek szerint kitartással és sok-sok csirkehús-cafatkával megtaníthatjuk cicánknak, hogy csüccsenjen le és maradjon is úgy lehetőleg. Ehhez vegyünk a kezünkbe egy darabka husit és emeljük a macska feje fölé úgy, hogy azért elérhető legyen számára – így tanítják a cicoktatók. Abban a pillanatban, hogy a popóját a földre teszi, ajándékozzuk meg a husival. Két cicával a hátam mögött bevallom, megfordult a fejemben, hogy ily módon – másodpercnyi figyelemvesztéssel megtámogatva a helyzetet – igen könnyű elveszíteni néhány értékes ujjpercet.
A legérzékenyebb pontján kell megfogni

A macska okításának első- és egyben alaplépése, hogy megtanítsuk a cicát egy-egy tárgy követésére. Ha májkrémbe mártjuk egy pálca végét és a cica orra elé tartjuk, akkor megpróbálja követni a jó illatot. Húzzuk az orra előtt, sétáltassuk, majd próbáljuk leültetni és közben minden ponton megdicsérni, amikor megérdemli ezt. Egy idő után a cica követni fogja a pálcát májkrém nélkül is.

Hívószó

A csengetésre hívás is műkszik nála, kapcsolt reflexnek hívják. Ha etetéskor rendszeresen megcsörgetünk egy erre a célra rendszeresített csengettyűt, akkor egy idő után a cicának már a csilingelő hangtól is beindul a nyálelválasztása. Ergo: jön! Ha közben a nevét is sűrűn mondogatjuk, akkor megszokja és megtanulja kihasználni a lehetőséget.

Összeköti a gazdit és a cicát

És hogy miért van ezekre a trükkökre szükség? A tanítgatás közben a macska és gazdája között elszakíthatatlan kötelék szövődik, amelyben a macska már nem passzív szereplő. A társállat és az ember megtanulja egymás jeleit megérteni, így a későbbi konfliktusok is könnyebben kezelhetők lesznek.

Nektek van tapasztalatotok macskatanításban? Ki mit tud?