A fog-, és szájápolás a kutyáknál elég megosztó témakör a gazdik között.

Sokan a természetre hagyatkoznak, de a kutyusok életmódjának megváltozásával a rájuk leselkedő veszélyek is megváltoztak. Őket is veszélyezteti számos fog és szájüregi probléma, aminek elejét vehetjük, ha odafigyelünk az ápolásra.

A fogmosásra a válasz határozott igen!

Persze alkalmazkodva a kutyus igényeihez. Az egyik legfontosabb, hogy sose próbáljuk meg az embereknek szánt fogrémmel megmosni a kutya fogát! A benne található fluorid és egyéb összetevők mérgezően hathatnak az ebekre. Lehet már kapni kimondottan nekik kifejlesztett fogrémet, de végszükség esetén a sima vízzel való mosással is megszabadíthatjuk a lerakódásoktól.

Fontos, hogy kellemes élmény legyen a fogmosás számára. Ehhez elengedhetetlen a türelem és a fokozatosság elvén való hozzászoktatás. A kedvenc játékával és sok dicsérettel pozitív élménnyé varázsolhatjuk számára.

Fogtisztító falatkák

Szintén segítenek a fogaik tisztán tartásában, amit ráadásul kellemes rágcsálással érnek el. A kiválasztásánál legyünk körültekintőek, méretben, szilárdságban, formában válasszuk a kutyánkhoz illőt.

Szájspray, szájvíz

Igen, szintén léteznek ilyen termékek számukra is.

Megfelelő étrend

Az egészsége szempontjából is fontos, hogy változatos és számára megfelelő élelemmel lássuk el. Kelljen rágnia, legyen elég tápláló.

Rendszeres állatorvosi ellenőrzés

Érdemes erre rászánni az időt és energiát, hogy időközönként megmutassuk állatorvosnak is a kutyánk fogazatát. Fogkő-eltávolítással és más kisebb beavatkozással megelőzhetőek a nagyobb problémák.