Mondjuk, ha olyan a teste, mint egy fókáé.

Persze ez már egyértelmű jel, de kevésbé látványosan is hordozhat a kedvencünk túlsúlyt, ami sok egészségügyi problémát okozhat. Hogyan lehet megállapítani, hogy jó súlyban van-e a kutyánk?

  • Felülnézetből (ha ő is áll) látható a bordák és derék vonala.

Ha a kettő egybefolyik, illetve, ha fentről a feje és a farka miatt úgy néz ki, mint egy szaloncukor, akkor bizony ducinak minősül.

  • Tapinthatóak a bordái.

Ha túlzottan és látványosan kidomborodnak a bordák, akkor alultáplált, de ha egyáltalán nem látjuk és nehezebben is tapintjuk ki, akkor bizony túlsúlyos.

  • Oldalról nézve az alhas vonala magasabban van a mellkasnál.

Ha megereszkedett, lógó pocakja van, akkor már dagi, kivéve bizonyos fajtákat és helyzeteket (pl. vemhesség, szoptatás, stb)

  • Simogatásnál be tudjuk határolni, hol vannak a csontjai.

Ha elvesznek ezek a jelek, az feltehetően a túlzott zsírréteg miatt van. A farka tövében megjelenő hurka is árulkodó jele annak, hogy ideje több mozgásnak és diétának.

  • Könnyedén vesz levegőt, energikus.

Persze a mozgásigény fajtánként és korosztályonként is eltér, de összességében elmondható, hogy ha a legkisebb mozgástól is szuszogni kezd, nagyon liheg, könnyen elfárad, akkor valószínű, hogy túl sok súlyt cipel vagy beteg.

Érdemes kikérni az állatorvos véleményét is, és megmérni a rendelőkben található speciális mérleggel, akkor is, ha még nem szemmel láthatóan kövér, de már a határon van. Sok problémától kímélhetjük meg a későbbiekben, ha odafigyelünk az ideális testsúlyának megtartására (ahogy a magunkéra is).

Forrás: PetMD