in

Kell a macskákat fürdetni?

Alapvetően nem, de kivételes esetben előfordulhat, hogy mégis.
A macskák alapjában véve nagyon tiszta állatok, rengeteg időt töltenek szőrük ápolásával. Érdes nyelvük segíti őket abban, hogy megszabaduljanak a szennyeződésektől és az elhalt szőrszálaktól. A legtöbb macskatulajdonos gyakran tapasztalhatja, hogy kedvence némi öklendezés kíséretében szabadul meg a testéről lenyalogatott szőrcsomójától, így különösebb beavatkozást nem igényel.

Vannak azonban olyan esetek, amikor mégis szükséges a fürdetés:

  • ha olyan szennyeződés éri a macska bundáját, amit saját maga nem tud eltávolítani (olaj, ragasztó, vegyszer, festék stb.),
  • betegség vagy sérülés miatt nem tud rendesen tisztálkodni,
  • élősködők (pl. bolhák) miatt,
  • új jövevény érkezésekor.

Ritka esetben a macskák élvezik a fürdőt, de a legtöbb cica inkább gyűlöli. Ahhoz, hogy ne legyen trauma se a macskának, se a gazdának, pár apróságot szem előtt kell tartani:

Amennyire lehet, legyen ez számára kellemes élmény. Az előkészített jutalomfalatokon túl nagyon kell figyelni a víz hőmérsékletére! Ne legyen se túl hideg, se túl meleg! Fontos gondoskodni csúszásmentes felületről (csúszásgátló a kád vagy mosdó aljára), ugyanis a legtöbb állatot a bizonytalan csúszkálás borítja ki leginkább. Őrizzük meg a nyugalmunkat, finom mozdulatokkal, türelmesen fürdessük meg, miközben lágy hangon beszélünk hozzá. Vigyázni kell a füleire is, hogy ne menjen bele víz, akár fürdősapkát is adhatunk rá. Ha ezekre odafigyelünk, kevés karmolással megúszhatjuk a procedúrát, esetleg még meg is szereti.

Képek: sadanduseless

A gazda nélkül megjelenő segítőkutya segítséget kér!

Újabb állatkínzó úszhatja meg felfüggesztettel, tényleg elkélne az az Állatrendőrség!