Ezt nagyon fontos tudnia mindenkinek!

Egy hölgy osztotta meg történetét, aki epilepsziája miatt közlekedik a kutyusával. Egyszer, amikor megbotlott és elesett (éppen nem roham miatt), hűséges társa már szaladt is segítségért, ahogy tanították neki. A nő feltápászkodva arra lett figyelmes, hogy egy másik nő, akit az eb bökdösni kezdett, rákiabált az állatra és próbálta elzavarni. Ha épp epilepsziás rohama lett volna, nem biztos, hogy kapott volna segítséget.

A segítőkutyákat nem szabad simogatni, etetni vagy játszani velük, ha épp a munkájukat végzik, de ha egyedül jelennek meg, akkor az azt jelenti, hogy segítséget kérnek! Úgy tanítják ugyanis őket, hogy ne ugassanak vagy ugráljanak, hanem az ember lábát bökdösve próbáljanak valakit rávenni arra, hogy kövessék őket!

Ezek az állatok sohasem bántanak vagy támadnak meg senkit, egyszerűen próbálják teljesíteni a feladatukat, vigyázni a gazdira és segítséget kérni neki, ha bajban van.

Nálunk leginkább vakvezető kutyákkal találkozhatunk, de nem kizárt, hogy nagyobb baj esetén egy képzetlen kedvenc is próbálna valakinek szólni.

A nyitókép csak illusztráció!

Forrás