A képeket elnézve egy pillanatig elgondolkodunk: vajon tényleg a természet alkotta ilyenre őket vagy emberi kéz munkája rejlik a látvány mögött?

Fotó: www.catswallpapers.net

Kis utánajárással azonban gyorsan választ is kapunk. Ezek a helyes, kunkorodó szőrű macskák bizony alapvetően a természet kreálmányai. Ők a legújabban felfedezett és bejegyzett göndör szőrű cica, a Selkirk Rex fajtájához tartoznak.

A fajta története nem túl régre, csupán 1987-re nyúlik vissza. Ekkor Amerikában, Montana államban egy megmenekített cicalány a befogadását követően egy perzsa kandúrt választott párjául. Néhány közös utódjuknak pedig kifejezetten göndör szőre volt. Ezek az utódok voltak azok, akikből később elindult a fajta nemesítése. Mára már világszerte számos tenyésztőjük ismert.

Fotó: www.iizcat.com
Bár azt gondolnánk, ennek a bundának az ápolása szinte művészet, azonban épp ellenkezőleg: a fésülés, főképp, ha túl gyakori károsíthatja. Ezért csak óvatosan és ritkán ajánlott. A cicák szőre hasonlóan a göndör emberi hajhoz akkor a legkunkoribb, ha valamennyi pára vagy víz éri.

Fotó: www.iizcat.com

Fotó: www.iizcat.com

Fotó: www.iizcat.com

A Selkirk Rexen túl egyébként több más cicafajta is visel hasonlóan tekervényes bundát. Ilyen a Cornish, Devon Rex és a LaPerm.

Fotó: www.iizcat.com

Forrás: academic.oup.com, www.sciencedaily.com