Jobb, mint a pokróc!

Sok kutyagazdi tudja, hogy a kutyaházat érdemes télire szigetelni, főleg ebben a kutyahidegben. A kutyák ugyan eredetileg is a szabadban élnek, jól bírják a hideget, főként a hosszúszőrű fajták. A kemény fagyok viszont őket is megviselik, esősorban az ízületeiket. Szélsőséges esetben pedig hypothermia és fagyás is felléphet. A szigeteléssel viszont fenn tudják tartani a testhőmérsékletüket és energiaszintjüket.

Az már kevésbé ismert, hogy az egyik legjobb szigetelő a szalma. Sokkal ideálisabb, mint a pokrócok, takarók, amelyek átnedvesednek, koszolódnak és a kutyák is szétmarcangolják őket.

A szalma magába szívja a nedvességet, aztán kiszárad, a kutyus pedig fel tudja a testhőjével melegíteni.

A kutyaházakat emellett téliesíthetjük, aminek legegyszerűbb módja, ha az oldalfalakra plusz hungarocellréteget teszünk és az ajtóra hőfüggönyt helyezünk. Ha lehet, helyezzük a házikót eső- és szélvédett helyre, ami tovább növeli a komfortérzetet.

Nagyszerű példával jár elő Gyuricza László, Kerepes polgármestere, aki már harmadik éve segíti a helyi háziállatokat.

A településen az extrém hidegben szalmabálákat helyeznek ki, amiből bárki vihet, hogy a házikedvenc házikóját kibélelje. Érdemes lenne máshol is átvenni ezt a gyakorlatot!

Forrás: www.facebook.com/polgarmesterkerepes