Hatodik érzék.

Mindnyájan ismerünk alagútásó kutyákat, akik egyre-másra készítik a gödröket a kertben. A bosszantó szokás most jól jött, ugyanis egy ilyen ásókutya mentett meg egy egész környéket Philadelphia-ban attól, hogy lángba boruljon karácsony előtt.

Kobe, a 4 éves husky kiszimatolt egy gázszivárgást. Chanell Bell, az okos eb gazdája pedig megbízott Kobe megérzéseiben és ’meghallgatta’ a kutya szokatlan jelzéseit.

Bell, aki nemrég költözött új otthonába felfigyelt arra, hogy a husky órák óta ugyanott ás. Mivel Kobe nagy gödörkészítő volt, először nem tulajdonított jelentőséget az akciónak, azonban amikor a lyuk már hatalmas méretűre nőtt, feltűnt neki, hogy az eb viselkedése szokatlan. A kutyusnak remek a szimata és az érzékelése és sosem ás segítő szándék nélkül, úgyhogy a gazda rájött, hogy valami fura történik. Bízott az ösztöneiben és a kutya jelzésében.

Bell otthonában december elején gázszivárgás volt és mivel a lyuk a járda alatt helyezkedett el, a megérzéseire hallgatva egy mérőkészülékkel vizsgálta meg a felásott területet. Azonnal látta, hogy gond van, nem egyszerűen szivárog, de ömlik a gáz, olyan mennyiségben, ami képes berobbanni is.

A hatóságok szerint, ha Kobe nem jelez december 21-én, tragédia történhetett volna.

Ráadásul a szakemberek szerint akár komoly egészségügyi következményei lehettek volna a gáz belélegzésének, súlyos légzőszervrendszeri panaszokat, agykárosodást sőt még halált is okozva. Akár egy tűzhely bekapcsolása is berobbanthatta volna a tömböt. A szakemberek azonnal elzárták a gázt és nekiláttak a 3 helyen szivárgó öreg csövek cseréjének.

Mindenkit lenyűgözött a kutyus viselkedése, elképedtek, hogy Kobe egy egész negyedet mentett meg. Érdemes odafigyelni és hallgatni a háziállatokra, akik néha jelezni akarnak nekünk!

Forrás: www.goodnewsnetwork.org