in

Kuvasz: velünk érkezett a Kárpát-medencébe

Az egyik legősibb magyar kutyafajtánk, már a honfoglalóinkat is kísérte.
Nemességet, erőt és bátorságot sugárzó termetes jószág, marmagassága átlagosan 70 centiméter környékén van. Szőre jellegzetesen kissé hullámos lefutású, fehér vagy elefántcsont színben.

Nem kimondottan barátságos mindenkivel, de pont ezért remek őrző-védő. Hajdan vadászkutyaként medve-, bölény-, és őstulokvadászatnál alkalmazták. Területét és szeretteit minden áron képes védeni. Sokan tartják kiszámíthatatlan és agresszív kutyának, de az csak megfelelő nevelés vagy tartás hiányában következik be, ahogy más kutyafajtáknál is. A hosszas bezártság, a láncon tartás, a foglalkozás hiánya, könnyen kihozza a legszelídebb állat legrosszabb arcát is.

View this post on Instagram

Szeretettel hív minket ez a gyönyörű Kuvasz! 🙂 KUVASZTALÁLKOZÓ ÉS TAVASZI TEREPSÉTA A KUVASZ KÖZPONTBAN április 29-én! A Kuvaszoknak vérükben van a mozgás, a kaland, a legnagyobb öröm pedig, ha mindezt a gazdival élhetik át! Április 29-én, szombaton 14 órakor a Kuvasz Központban szeretettel várunk minden Kuvaszt, Kuvaszost és a fajta iránt érdeklődőt egy kiadós terepsétára, Kuvaszos tapasztalatcserére és az esti szalonnasütésre! 🙂 A program: 14:00 Találkozó Lajosmizsén, a Kuvasz Központban. A Kuvaszok ismerkedése, üdítő, sütemény (útvonaltervezős térkép az oldal tetején, szövegesen a hozzászólások között). 15:00 Terepséta a Kuvaszokkal! Kb. 6 km, homokutakon, erdőn-mezőn át, a Kuvaszok nagy örömére! 🙂 18:30 A tábortűz meggyújtása. Szalonnasütés hagymával, jó kenyérrel! 🙂 A tábortüzet éjfélkor hagyjuk kialudni. A rendezvény ingyenes, belépődíj, fizetnivaló nincs! Telefonszámunk (a rendezvény napján is hívható): 06-30-422-9-772 Sok szeretettel várunk mindenkit! 🙂 A további rendezvényeink időpontjai itt tekinthetők meg: http://kuvasz.center/kuvasz-rendezvenyeink.html KUVASZ MEETING WITH A BIG WALK AND BARBECUE IN THE KUVASZ CENTER on the 29th of April! Come, if you can! 🙂 #kuvaszcenter #kuvasz #akuvaszesmi

A post shared by A Kuvasz és Mi (@akuvaszesmi) on

Egy következetes, szerető gazdinak örökké hűséges társa lesz. Szereti a szabadságot és a nagy teret, ezért nem ajánlott szobakutyának, már méreténél fogva se. Mozgásigényéhez inkább a kertes házak, tanyák illenek. Juhászkutyaként a nyájak felvigyázása is testhez álló feladat számára.

Intelligens, tanulékony és erős jellemű kutya.

Nem olyan régen találkoztam egy termetes példánnyal. Amíg a kertben szorgoskodtam, megjelent és lefeküdt a ház elé békésen. Lihegve pihent meg az árnyékban. Nem sokkal később megjelent a gazdája, aki először kérlelte, hogy menjen vele haza. Semmi reakció. Aztán próbált ráparancsolni. A kutya ugyanazzal a békés pihegéssel szemlélte a tájat tovább. Aztán a bácsi próbálta talpra emelni, hogy álljon fel. Meg merem kockáztatni, hogy a kutya nehezebb volt, mint az ember, így ez sem vált be.  A férfi megelégelte ezt a vitat, majd némi szentségelést követően “na, majd mindjárt meggondolod magad, te makacs dög!” felkiáltással elviharzott.

Itt egy picit aggódni kezdtem, hogy vajon mivel tér vissza. A válaszra nem kellett sokáig várni. Kb. 10 perc múlva visszatért az ember feltehetően az unokájával, egy 3 év körüli kisfiúval. Az apróság odaszaladt a kutyához, megölelte miközben azt kérdezte tőle: “mé’ nem jössz haza?”. Az ölelés után ráült a hátára “gyerünk Rudi! Menjünk, menjünk!”, és láss csodát a hatalmas aranyos azon nyomban elkezdett feltápászkodni olyan óvatossággal, mintha porcelánt egyensúlyozna és büszkén lépdelt hazafele a kis sráccal a hátán.

Szóval ilyenek ők.

Így ropja a két papagáj

Egy pinduri házőrző is tud nagy meglepetést okozni!