Mintha óriási ravioliban ragadt lelkek lennének.

A porcos halak osztályába tartozó rájaalakúak pontos fajtaszáma nem ismert. Minden óceánban és számos tengerben élnek, de mi leginkább csak állatkertekben találkozhatunk velük, ha nem járunk távoli helyekre búvárkodni.

Ezek az aljzatlakó, jellegzetesen rombusz (vagy falevél) alakú élőlények könnyen felismerhetőek. Ragadozó tengeri állatok, amelyek sorba rendeződött lapos fogaikkal fogyasztják el áldozatukat. Fajtól függően főként planktonnal, kisebb halakkal, tengeri rákokkal táplálkoznak. Alapvetően békés, nyugodt állatok, de ha veszélyben érzik magukat, veszélyessé válhatnak.

A híres krokodilvadász, Steve Irwin vesztét is egy tüskésrája okozta, ami feltehetően félelmében a borotvaéles, mérget tartalmazó tüskés farkával mellkason döfte a férfit. Ez a méreg nem feltétlenül jelentene halálos kockázatot, csak iszonyatos fájdalmat, de mivel ezek az állatok hatalmasra tudnak nőni, így azok a bizonyos tüskék elérhetik a 20-30 centimétert is, ami viszont már könnyen okoz halálos sérülést is az ember számára. Főként azért mégis inkább a mélytengeri állatokra jelentenek veszélyt, például ezekre a rákokra:

A kifejlett példányoknál azért jelentősen aranyosabbak a bébiráják. A belső megtermékenyítés után a nőstény által lerakott tojásokból kikelt apróságok még jóval halványabbak, így látványosabbak is, íme:

Forrás: wikipedia

Képek: sadanduseless