A sok növényvédőszer veszélyes lehet a kutyákra nézve, ezért természetes alternatíváinak néztünk utána.

Nem csak kutya, hanem természetbarát megoldások a kertbe, hogy biztonságos és szép legyen a kert!

Csigaölőszerek

A kertészek hívatlan vendégei, az elég kártékonynak számító csigák. Az ellenük használt szerek sokszor metaldehidet tartalmaznak, ami a kutyáknál görcsöket, remegést és hirtelen testhő emelkedést okoz.

Megoldás: A növények köré húzott csík homokból vagy fűrészporból távol tartja a csigákat és nem ingerli a kutyát. Ha mód van rá, akkor tarts indiai futókacsát, ő egyenesen kiirtja őket!

Ürgék, vakondok, pockok és az őket riasztó szerek

A bennük található foszfidok puffadást, hányást, remegést, rohamokat okozhatnak kutyáknál.

Megoldás:  Vannak házi praktikák, a rágcsálók elriasztását illetően. Legendák szólnak a vakond ellen félig leásott sörösüvegekről, amibe a belefújó szél hangját nem bírják. A nagy sárfű ültetése is távol tarthatja őket. Állítólag nem bírják a rágcsálók a borsmenta illóolajat sem. Mondjuk egy szívesen vadászó eb minden vegyszer nélkül elintézi a sorsukat, az más kérdés, hogy az valószínűleg ásással is társul. A kis kártevők természetes ellenségei: görény, bagoly, ölyv, holló, gólya, róka, sün. A kert adottságainak függvényében alkalmi vendégként ők is segíthetnek.

Csont- és halliszt

Ezt szívesen használják a kertészek a földhöz keverve, így növelve a nitrogéntartalmát. A növényeknek jót tesz, de valószínű, hogy a csont- és halszag felkelti a kutyus figyelmét is. Ha ebből lakmározik földdel vegyítve, az összeáll a beleiben nagyobb zűröket okozva.

Megoldás: A lucerna. Magas nitrogéntartalma jót tesz a földnek.

Komposzt

A vegyes komposzt, egy kevésbé finnyás kutyának maga a kánaán. Ám a benne szaporodó baktériumok és gombák miatt könnyen a mérgezés melegágyává válhat kedvencünk számára.

Megoldás:  A megelőzés. Tedd hozzáférhetetlenné kutyád számára! Kerítsd körbe, zárd el! Így biztos nem lesz kísértés beleennie.

https://www.instagram.com/p/BUrbbiCD5VS/

Forrás: dognaturallymagazine