Előnyök és hátrányok.

A ló neme szerint beszélünk ménről (csődörről), kancáról és heréltről (paripáról). E három változat mindegyikét bizonyos jelleg – a nemi jelleg – jellemzi.

A mén tömegesebb szervezetű, vaskosabb testtájakkal. Temperamentumosabb, nehezebben kezelhető, sőt néha határozottan veszélyes is lehet. Bármiféle munkában (igásmunka, sport) rátermett, hozzáértő, erősebb kezű kezelőt kíván. Párban fogatolva a segítségre mindig szükség van. Velük szemben az óvatosság sohasem árt, de nem szabad feledni, hogy vannak hozzáértők, akik kezén a legvadabb egyedek is “kezes bárányokká” válnak.

A kifejlett korban ivartalanított mének testi felépítettsége továbbra is ménjelleget mutat, ha pedig fokozott ivari aktivitást árulnak el, valószínű, hogy rejtettheréjűek.

A csikókorban (félévtől éves korig) ivartalanított egyedek testaránya és testének szöveti felépítettsége eltér a ménekétől. A heréltek (paripák) testének szöveti szerkezete nem olyan durva, mint a méneké, kecsesebb testalakulásúak, megnyúltabb formát mutatnak. Könnyebben kezelhetők. Munkában engedelmesek, könnyebben befolyásolhatók.

Egyedül talán csak a galopp versenypályán érnek el jobb eredményt a mének, s ott a versenyzés ideje alatt a méncsikók megtartják nemüket. Kisló- és póniméneket sohase használjunk gyermek körül, hanem a később gyermek mellé kerülő méncsikókat minél fiatalabb korban ivartalanítani kell. Így sok örömet szerző, jól használható gyermeklovat nyerhetünk.

A herélt nagylovak munkában jobban használhatók, mint a mének. Mindazok, akik nem tenyészteni akarják a lovat, hanem dolgoznak, szórakoznak vele, jól teszik, ha heréltet tartanak. A kancával összehasonlítva nagy előnye, hogy munkája, teljesítménye állandó szintű, élettani változások nem befolyásolják azt. A kanca egész éven át tartó, szakaszosan ismétlődő sárlása itt elmarad, s ellés-szoptatás miatt nincs munkakiesése.

A heréltekkel dolgozni biztonságosabb és gazdaságosabb.

Mindegyik fajtánál a kanca a jóindulatúbb, a kezesebb. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy könnyű kezelhetősége nem töretlen, nem állandó. Szakaszosan ismétlődő ivarzása (sárlása) még ha tenyésztésre soha nem is gondolunk, vérmérsékleti, kezelhetőségi változást okozhat.

Van olyan kanca, amelynél a sárlási megnyilvánulások már határozottan kellemetlenek, sőt olyat is ismertünk, amely ilyenkor szinte kezelhetetlen, bizonyos munkákra (versenyzés, sport) rövidebb-hosszabb ideig alkalmatlan. A versenyzőfajták esetében az ivarzó kancák a csoportban még inkább megváltozott viselkedésűek, főleg, ha csődör is van közöttük.

Hogy melyik kanca viselkedését mennyire befolyásolja a sárlás, azt előre megjósolni nem lehet. Ezért a sportban szívesebben dolgoznak a megbízhatóbb heréltekkel.

Egészen más a kancák megítélése, ha a mindennapi használat mellett tenyésztésre is gondolunk. A kanca naponta rendszeresen végzi munkáját (igásmunka vagy sport), emellett szoptatja a csikóját, ugyanakkor ismételten és biztosan vemhesül. E hármas haszonvételhez csak egy kis gondosságot, odafigyelést igényel.

Dr. Ócsag Imre: A gazdasági ló (Gazda Kiadó)