A közelmúltban több bejelentés is érkezett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságához, hogy medvék jelenlétét észlelték.

Bár sok esetben ez nem nyert bizonyítást, akadt, ami valósnak bizonyult. A Pásztóhoz közeli Gortva Birtokon a vadkamerák rögzítették is a bocsokat, akiknek az anyjuk is nyilván a közelükben van.

Előfordul, hogy Szlovákia felől, nem ismerve a határ fogalmát, átjönnek az állatok élelem vagy új élőhely után kutatva. A nagyragadozók általában kerülik az ember társaságát, de mit lehet tenni, ha valaki mégis találkozik eggyel (vagy többel)?

  • Ahogy a mondás tartja: “a medve nem játék”! Ne próbáljunk meg a közelébe merészkedni, akkor sem, ha történetesen egy cuki medvebocsról van szó! Az anyukája valószínűleg hirtelen a védelmére kelne és valljuk be, határozott erőfölénnyel indulna!
  • Ha nem vett észre, csendben és feltűnésmentesen próbáljunk távozni!
  • Ha észrevett, akkor is kerülve a szemkontaktust, próbáljuk meg a nálunk lévő élelmet hátrahagyva lassan hátrálni úgy, hogy nem fordítunk hátat neki!
  • Ha esetleg két lábra áll se essünk egyből kétségbe, lehet, hogy csak a terepet fürkészi. Kerülve a hirtelen mozdulatokat, lassan, óvatosan távozzunk!

Az egyetlen esélyünk vele szemben talán az, ha meg tudjuk győzni arról, hogy nem jelentünk veszélyt rá nézve, és akkor ő sem fog ránk. Mert ha közeli konfliktusra kerül sor, erősebb, gyorsabb és jobban mászik fára nálunk…

Nem mellesleg a barna medve fokozottan védett faj, engedély nélküli kilövése bűncselekmény!

A nyitókép csak illusztráció!

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság