Ritka pillanatot sikerült lencsevégre kapni az arizonai vadlórezervátumban.

Salt River védett területén szabadon, természetes közegükben élnek az ottani vadlovak. A ménesben általában egy idősebb vezérkanca a főnök, a többi ló alatta helyezkedik el a hierarchikus láncban. A rangsort hamar kialakítják maguk között. Prédaállatként nagyon társas lények, a csapat számukra a család is. Az összetartás létfontosságú a túlélésük érdekében. A ménesben a csődörök feladata a ragadozók távol tartása, míg a kancák ellenek és a kiscsikókkal foglalkoznak.

A természetben általában 336-392 napig tart a vemhesség. Az ellés az előkészítő szakaszt követően a nyitófájásokkal indul. Ilyenkor a kanca nyaka izzad, gyakran lefekszik-felkel, vizeletet és bélsarat ürít, és abbahagyja az evést is. Ez általában pár órát tart. Ezt követi a kitolási szakasz, lényegében a tényleges ellés, ami általában 10-30 percet vesz igénybe, és gyakran állva zajlik. A kicsi kipottyanását követően még van a kancának egy pár órás utófájása, amikor távozik a magzatburok, de ekkor már javában tisztogatja a kiscsikót.

A csöppségnek kevés ideje van rácsodálkozni a világra, az ösztöne azt súgja, hogy hamar fel kell állnia. Egyrészt, hogy tudjon menekülni, ha szükséges, másrészt, mert anyatejre van szüksége. A mamája noszogatja is, hogy tegye meg az első lépéseket. Az esetlensége nagyon bájos, bár nem tart sokáig, hamar rájön, hogy is kell csinálnia, ezért is ritkán látható pillanatok ezek:

Vélemény, hozzászólás?