Gyereket nevelni az egyik legcsodálatosabb dolog, de nem mindig egyszerű.

A macskáknak évente két párzási időszakuk van, amivel ivartalanítás híján általában élnek is. A kandúrok nem kimondott lovagok, nem sok energiát tesznek az udvarlásba, a fizikai erejüket vetik be a szaporodás kedvéért. Egy nőstény több hímmel is párosodhat, így előfordul, hogy egy alom kiscica több különböző apától származik. Hogy mennyien laknak a pocakban, az a jól ismert ultrahanggal deríthető ki.

A bő két hónapos vemhesség után születnek a kicsik. Elsőre általában egy, két vagy három kölyök lát napvilágot, de a kis létszámmal sem mindig könnyű.

A későbbiekben többen lesznek, ami nem feltétlen könnyíti meg az anya dolgát. A macskáknál is eljön a pillanat, amikor már szoptatás közben is elalszanak.

Hiába gondoskodnak éjjel-nappal ösztönösen, ők is elfáradnak olykor, ahogy mi is.

A sok kölyök rémisztő lehet, de csak 6-7 hetes korukig igénylik az anyjukkal való szoros kapcsolatot, utána elválaszthatók. Nem maradnak 40 éves korukig a mamahotelban, hogy ő gondoskodjon róluk, hanem hamar önállóvá válnak.

Ha egy macska évente kétszer átlagosan öt kismacskát ellik, akik maximum 10 hónapos korukra ivaréretté válnak és szintén szaporodni kezdenek, máris látható, hogy miért is olyan fontos az ivartalanítás.

Forrás: Sadanduseless, Wikipedia