A csillapíthatatlan indulatok elárasztják a közösségi médiát.

Azt hinnénk, az állatbarátok közösségét összetartja az állatok szeretete, mégis úgy tűnik, ezt sokan sokféleképpen értelmezik, és bármikor képesek egymásnak esni.

Sajnos valóban élnek köztünk az országban állatkínzók, akik szándékosan vagy tudatlanságból ártanak állatoknak, ellenük fel kell lépni. Viszont egy-egy ilyen nagy médianyilvánosságot kapott ügy kapcsán megjelenő állatvédők, akik hosszan és részletesen taglalják hogyan és mennyire kínoznák meg azt az embert, aki ártott egy állatnak, mennyivel vannak magasabb szinten azoknál, akik mondjuk  meggyötörtek egy kismacskát? Azért mert ők (még) nem tették meg, amire a leírások szerint vágynak, az agresszióra nem biztos, hogy az agresszió megoldás lenne.

Szép számmal akad gazdikereső posztok között is nézeteltérés. Ott nincs feltétlen szó állatkínzásról, pusztán új otthont keresnek egy kutya vagy macska számára, de nem áll meg a lábán, aki ilyen hirdetést tesz ki:

“Megváltozott körülményeim miatt keresek új gazdát szeretett kutyáimnak” – áll mondjuk a szövegben, mellette két jól ápolt, látszólag valóban jól élő eb. És már záporoznak is a kommentek, miszerint:

“Minek az ilyennek kutya?!” – és ez még a magasabban kvalifikált változat, vagy megkérdőjelezik, hogy “minek vette akkor magához, ha később lemond róla?”. Muszáj mindenáron ítélkezni, a földbe döngölni bárkit ismeretlenül a virtuális térben?

A megváltozott körülmények nem feltétlen azt jelentik, hogy valaki megunta a kedvencét. De még, ha így is lenne, miért gondolja más, hogy joga van pálcát törni felette? Bárkinek, bármikor egy pillanat alatt törhet derékba az élete, amire nem számított. Vehetjük példának Józsit, aki 3 évvel ezelőtt boldogan és felelősségteljesen fogadott be két kutyát. Szerette őket, gondjukat viselte, családtagokként éltek vele. Aztán Józsit baleset érte, nyaktól lefelé lebénult egy figyelmetlen sofőr miatt. Nem szerepelt a tervei között, hogy eljön a pillanat, amikor saját maga ellátása is nehézségbe fog ütközni. A kutyáit a szomszédai ellátták, amíg ő kórházban volt, de nem tudják ezt a hátralevő életükre vállalni. Nem az a legjobb, amit Józsi tehet, hogy fájó szívvel ugyan, de keres valaki mást, aki tudja biztosítani a kutyái számára azokat a körülményeket, amiket korábban ő tudott?

Mielőtt bárki kényszerét érezné, hogy mindenképp jól kiosszon valakit vagy elítéljen, inkább vegyen egy mély levegőt és gondolkodjon el! Az erre szánt energiát nem hasznosíthatná valami másra?

Vélemény, hozzászólás?