A kipihent kutya kiegyensúlyozott kutya.

A szundizás bajnokai hihetetlen pózokban is képesen aludni, de tulajdonképpen mennyi is az annyi?

Általánosságban elmondható, hogy egy kutya napi 12-14 órát alszik átlagosan. Ez plusz/ mínusz eltérhet fajtától, mérettől, kortól, egészségi állapottól és megterheléstől függően.

Ezt a komoly mennyiségű alvást szakaszosan teljesítik, könnyebben elalszanak és könnyebben felriadnak, mint mi emberek. Mély alvásra azonban nekik is szükségük van.

Ha egy kutyus nem piheni ki magát valamilyen oknál fogva rendesen, az emberhez hasonló tünetek jelentkeznek nála is: koncentrációs és tanulási zavarok, viselkedési problémák (ingerlékenység, szorongás, agresszió), dezorientáció többek között. Náluk azonban jóval ritkább jelenség ez, hiszen bárhol, bármikor képesek elaludni, és kevésbé nyomasztják őket magánéleti vagy egzisztenciális problémák. A család kedvence a szerettei napirendjéhez is képes könnyedén alkalmazkodni, minden lehetőséget megragad egy kis szundizásra.

A REM fázisban ők ugyanúgy feldolgozzák a tapasztalataikat, ilyenkor látható a szemek mozgása a szemhéjak alatt, a végtagok mozoghatnak és olykor nyüszítenek, morognak vagy hasonló hangokat adnak ki. Ez fontos része az alvásnak, ami segíti a tanulást, a regenerációt és az ingerek feldolgozását.

A felszínes alvás is kedvükre van, bármikor szívesen henyélnek, hogy utána újult erővel vessék bele magukat valami aktív cselekvésbe.

Szóval az, hogy a fél napot átalusszák nem lustaság, hanem az egészségesség egyik kulcsa!