Sokunknak okoznak bosszúságot az önjelölt kertészek. Bár munkájukért nem hogy fizetség nem jár,  de még a gazdit is alaposan felbosszantják, nem nagyon hagy alább lelkesedésük. Néhány ellenszer azért mégis akad.

Amikor észrevesszük, hogy a kutyánk minden erőfeszítését latba véve egy hihetetlenül nagy lyukat ás a szépen gondozott kertünkbe, többnyire azonnal odarohanunk hozzá és rákiáltunk, hogy hagyja abba, amit épp művel. Ismerős? Azonban ez csak átmeneti megoldás, legközelebb – természetesen amikor már épp helyreállítottuk az okozott kárt és a kert a legszebb – újból munkához fog látni.

Ahhoz, hogy végképp leszoktassuk a kertészkedésről, előbb ismerjük meg ennek a számunkra felettébb kellemetlen szokásának az okait.

1. Unalom: ha mi egész nap dolgozunk, és négylábú barátunknak otthon semmi teendője, előbb-utóbb unatkozni kezd. Ilyenkor elkezd gödröt ásni, számára hozzáférhető tárgyakat szétrágni vagy ruhákat a szárítókötélről sorban lecibálni.

2. Jellem: bizonyos kutyafajták, különösen a terrierek hajlamosak az ásásra. Ennek egyszerűen az az oka, hogy annak idején őket vadászathoz tenyésztették ki, ezért mondhatni a vérükben van, hogy apróbb, föld alatt megbúvó állatok után kutassanak.

3. Hűsölés: nagy forróságban a földfelszín alatt jóval kellemesebb a hőmérséklet, mint a napsütötte talajon. Ezért – tehát egészségügyi okból is – néhány kutya méretes lyukat ás, belefekszik és így, számára elviselhetőbb körülmények között tölti az idejét.

4. Bezártságérzés: talán ez szorul a legkevesebb magyarázatra. Egyszerűen mehetnékjük van.
5. Szorongás: ennek is számos oka lehet. Például ha egy kutyust trauma ér vagy túl korán választották el az anyjától kiskorában, esetleg új gazdához került, mind-mind forrása lehet annak, hogy nem érzi jól magát.

6. Spájzolás: az étel elraktározása alapvető, ősi kutyaösztön. Ami nem fér a hasába, azt néhány kutya fél a tányérjában hagyni, nehogy más felfalja, hiszen jól jöhet neki is később. Erre mondják találóan, hogy ‘irigy kutya’.

Most, hogy számba vettük mindazokat az okokat, amelyek késztethetik házi kedvencünket az ásásra, nézzük, mi az, amivel hosszabb távon eltántoríthatjuk ettől!

1. Elrejtett lufi trükkje: fogj egy lufit, fújd fel, áss egy gödröt és tedd bele. Majd temesd be lazán földdel. Ha újra munkához lát, hamarosan eléri a lufit, ami kipukkad és alaposan megijeszti. Bevalljuk, bár ez a megoldás amellett, hogy hatékony, viccesnek is tűnik, azonban nem éreznénk túl nagy kedvet az ásáshoz.

2. Árnyékos terület: mindenképp ügyeljünk arra, hogy legyen a kertben olyan hely, amely árnyékos, azaz kutyánk hűvösebb területre tudjon vonulni a nagy nyári melegben.

3. Foglald le a kutyát! Erre nagyszerűek a jutalomfalattal tölthető játékok, mint amilyenek az itthon is kapható Kong Wobbler vagy Buster Cube. Ezek nem csak felkeltik a kutyusok érdeklődését, de hosszan le is kötik a figyelmüket és minden erőforrásukat.

Unalom ellen az is megoldás lehet, ha kutyatársaságot szerzel számára. Esetleg kérd meg a szomszédot, hogy engedje a kutyáját az ő telkén a kerítéséhez közel jönni, így a négylábú szomszédok napközben ‘megbeszélhetik’ ügyes-bajos dolgaikat.

4. Rendszeres testmozgás: gondolj csak magadra, egy kiadós edzés után lenne kedved felásni a kertet? Na ugye, hogy nem! Nincs ez másképp Vahúréknál sem.

5. Fordulj specialistához! Ha már mindent megtettél, de a kutya továbbra is tönkreteszi két kezed féltett munkáját, elképzelhető, hogy lelki ok, depresszió vagy szorongás áll a háttérben. Ilyenkor a legcélravezetőbb felkeresni egy olyan szakembert, aki ért a kutyák lelkivilágához és segít kis barátod kezelésében.

6. Jelölj ki neki egy területet, ahol kedvére áskálódhat! Néhány terrier – mint fentebb szó volt róla – kényszeres ásó. Nem tehetnek róla, de szerencsére még ezt a típust a legkönnyebb kezelni. Válassz egy sarkot a kertben vagy szerezz be mondjuk egy kisebb méretű műanyag gyerekhomokozót és töltsd meg földdel. Szoktasd oda a kutyust, méghozzá úgy, hogy amikor ott ás, jutalmazd, amikor máshol, vezesd vissza a megfelelő helyre.

Fotó: waggingtails.com

Forrás: www.dogtemperament.com