Bár kutyáink és cicáink hatalmas lelkesedéssel vetik bele magukat a természetbe – ami számukra akár a saját kertünk is lehet – számos veszély leselkedik rájuk.

Nem is gondolnánk, de bizonyos növények kifejezetten mérgezőek, ezért érdemes ezekre figyelni.

Gyümölcsfák


Kevesen tudják, de az alma- és a cseresznyefa levele és termésének magja méreg a cicák és a kutyák számára. A sárgabarack és – bár ritkán találkozunk vele itthon – az avokádó levelére ugyanez igaz.

Virágok


Bármennyire is szépségesek és ártalmatlannak tűnnek, utóbbi sajnos nem igaz rájuk. Sőt, az igazán mérgezőeken sokszor hatalmas, színes, pompás virágok nyílnak. Ilyen a liliom, a gyűszűvirág, a boroszlán, de még a bájos tulipán vagy a fennséges nárcisz is. A krizantém és a kökörcsin sem az az ártatlan virágszál.

Egyéb növények

A nálunk is közkedvelt, főleg szobanövényként tartott szágópálma és az egyébként kiváló gyógyító hatással rendelkező aloe vera is felettébb veszélyes négylábú társainkra. A kertben télen-nyáron mutatós tiszafa sajnos szintén.

Megelőzés

Törekedjünk rá, érdemes. Sok-sok aggodalomtól és nehéz pillanattól kímélhetjük meg magunkat és kis barátunkat, ha gondosan végigjárjuk lakásunkat és kertünket, és bár fájó szívvel, de amelyik mérgező növénytől csak tehetjük, megválunk.

Amelyeket mégis megtartanánk, helyezzük el úgy vagy különítsük el, kerítsük körbe, hogy cicánk vagy kutyánk semmiképp se férjen hozzá.

Ha megvan a baj…


Különböző tünetekből következtethetünk arra, hogy bundás társunk minden odafigyelésünk és erőfeszítésünk ellenére evett valamelyik veszélyes növényből. A hirtelen furcsa viselkedés, a szédülés és zavartság vagy a szokatlan levertség mind lehetnek intő jelek. Étvágytalanság, hányás, hasmenés esetén szintén legyünk gyanakvóak. Főképp, ha nem sokkal azelőtt kint járt. Ilyenkor keressük fel kedvencünkkel azonnal az állatorvost, mert mérgezés esetén akkor a legjobbak az esélyek a felépülésre, ha minél gyorsabban megkezdődik a terápia. Még akkor is igyekezzünk, ha később kiderül, hogy csak a pástétom volt túl finom ahhoz, hogy ami nem fér bele, meghagyja későbbre. 🙂

További információk a témában: 10 kerti termés, amitől fűbe haraphat a kutyánk