A kissé zavarba ejtő viselkedésnek számos oka lehet.

Bár elég mókás tud lenni egy, a fenekén szánkázó kutya látványa, a kutyatartók számára azért ez mégiscsak egy aggasztó jel.

Ha röviden kellene megválaszolni, azt mondhatnánk, azért csinálja, mert viszket. Na, de miért?

via GIPHY

Bűzmirigy-problémák

A végbélnyílás mellett megtalálható bűzmirigyekből a váladék egy nagyon vékony vezetéken át távozik, így előfordulhat, hogy időnként elzáródik, ami feszítő érzést okoz az ebnek, amitől a csúszkálással próbál megszabadulni. Ez az elzáródás járhat gyulladással, fertőzéssel, fájdalommal, de akár daganattal is. Ha gyakran szánkázik a fenekén, illetve sűrűn nyalogatja és harapdálja azt a környéket, nehezére esik leülni, sokszor vakarózik, illetve gondjai vannak az ürítéssel, haladéktalanul keressük fel vele az állatorvost!

Allergia

Ha a bűzmirigyek rendben vannak, valamilyen allergia is okozhat ilyen vakarózást. Lehet a környezetben, eledelben valami, ami a kutyát irritálja, így ezzel is érdemes állatorvoshoz fordulni!

Hasmenés

Alkalmi vagy hosszabb ideig fennálló hasmenéstől is viszkethet a kutya alfele, amit kiválthat betegség. Előfordulhat, hogy esetleg olyasvalamit evett, ami megártott a gyomrának. Ha 1-2 napnál tovább fennáll a probléma, ezzel is állatorvoshoz kell fordulni!

Élősködők

A különféle paraziták ellen nem csak külsőleg, hanem belsőleg is védekezni kell! Rendszeres féreghajtással megelőzhető a bélférgesség, aminek az egyik tünete lehet a fenék földhöz dörzsölése is.

Sérülés, idegen test

Ha a vakarózást gyakori hátrakapás is kíséri, gyanús, hogy van ott valami, aminek nem kellene. Valami megsebezte a kutya fenekét, illetve az ürülékkel még nem távozott (vagy csak félig), ami nem odaillik. Egy fűszál, egy hajszál vagy egy cérnaszál is okozhat kellemetlenséget.

Szőrcsimbókok

Kosz, sár, bogáncsok, illetve bármi a szőrben, ami zavarja a kutyát, szánkázásra késztetheti. Ez könnyen orvosolható, ha megtisztítjuk a területet.

Megszokás

Ha a kutya teljesen egészséges és semmi nem indokolja, hogy a földön csúszkáljon, lehet, hogy önkéntelenül is felnevettük egy-egy ilyen alkalommal korábban, és ő emiatt megismétli, hogy a kedvünkben járjon.

Forrás: Petful