A kesztyűtől a lábszárvédőig.

Kesztyű

A legtöbb lovas szeret kesztyűt viselni. Ez olyan legyen, amelynek a tenyérrésze nem csúszik.

Nadrág

A kényelem kedvéért olyan nadrágot viseljünk, amit kifejezetten lovaglásra terveztek. A túl vastag öltözék kidörzsölheti a bőrünket, a túl vékony vagy gyenge pedig egyszerűen kikopik. Lovaglónadrágok és bricseszek különböző fazonokban és színekben óriási választékban kaphatók, és ugyanazt a nadrágot versenyre és mindennapos használatra egyaránt megvásárolhatjuk.

Lábszárvédő

Ha rövid csizmát viselünk, tanácsos mellé lábszárvédőt vagy fél-lábszárvédőt húzni, amely cserzett bőrből, vízlepergető vagy vízálló anyagból készült.

A fél-lábszárvédőt térd alatt viseljük, és a lábszárat védi. Általában cipzárral vagy tépőzárral vannak felerősítve, és megakadályozzák, hogy a kengyelbőr kidörzsölje a lovas vádliját. Az egész lábszárvédők pontosan úgy néznek ki, mint az egykori cowboy-öltözékek: beborítják az egész lábat, és egy övvel rögzítik a derékon. A láb védelme mellett megvan az az előnye is, hogy melegen tartja a lovast.

A test védelme

A test védelmét kipárnázott, mellényszerű öltözékek biztosítják. Ezeket a legtöbb országban kötelezővé tették a versenylovaglásnál és a lovastusa terepszakaszán.

Évről évre jobb minőségben kerülnek piacra, könnyű, szellős anyagokból készülnek, és már nem olyan ormótlanok és melegek, mint régen. Viselhetjük a ruhánk felett, de alatta is. Akkor a legkényelmesebb, ha kívül hordjuk, és ma már a legkülönbözőbb fazonokban és színekben kaphatók. Ideálisan minden lovagláskor viselni kellene, nem csak akkor, ha ugratni vagy versenyezni akarunk.

Nyakszíj

Az utolsó kiegészítője a felszereléseknek, ami még növeli a lovas biztonságát, a nyakszíj, amit a ló visel.

Ez egy bőrszíj (egy régi kengyelbőr megteszi nyakszíjnak), ami lazán van a ló nyakán. A nyakszíj éppen a ló marja felett van, jól elhelyezve, hogy bele tudjunk kapaszkodni, ha elveszítjük az egyensúlyunkat.

Nagy szerepet játszik abban, hogy a ló hátán maradunk-e, és csak a lécet ütjük le. A heveder sok lovast mentett már meg az eséstől, és megakadályozza azt is, hogy a lovas eséskor a kantárba kapaszkodjon, így megvédi a ló száját a hirtelen fájdalomtól.

Mravinác Barna

Kapcsolódó cikkünk:

Vélemény, hozzászólás?