Erre a házityúkon kívül nem túl sok madár képes.

A legtöbb vadon élő madár csak szaporodási időszakban rak tojásokat, míg a tyúkok szinte egész évben. Azok is, amelyek sosem találkoznak kakassal; hogyan lehetséges ez?

A háziasítással, a mesterséges szelekcióval és szelektív tenyésztéssel kiválasztották azokat a szárnyasokat, amelyek hosszabb ideig és rendszeresebben voltak hajlandóak tojni, így vált apránként a házityúk szaporodási ciklusa folytonossá. Az, hogy a tojásokat kiveszik alóluk, ösztönzi őket arra, hogy ne is hagyják abba. Ha náluk maradnak a tojások, elkezdenek rajta kotlani (nagyjából 3 hétig), hogy kikeltsék a csibéket és átmenetileg így nem tojnak.

Miért vannak megtermékenyítés nélkül is folyamatosan tojások?

Ez az evolúció válasza a szaporodás serkentésére. Akkor is, ha nem található a közelben kakas, a tojó fizikailag fel van készülve arra, hogy folyamatosan termelje a tojást (mint egy petesejtet), hátha valamikor hasznát veszi és lehetnek belőle kiscsibék. Így “legyen ott, ha szükség lesz rá” alapon akár egy életen is várja a “szerelmet”. Ez évente 250-300 tojást is jelenthet, de a kor előrehaladtával ez a szám folyamatosan csökken.

így is komoly teljesítmény!