Helyes pataápolással sok szabálytalan lábvégállás, hibás lábszerkezet javítható, sok esetben végleg el is tüntethető a hiba.

Minden jármódban, főleg váltakozó sík és dombos legelőn vagy terepen kiadósan mozgatott csikó patája és lábállása a kívánalmaknak megfelelően alakul.

A csikót egészen fiatalon szoktassuk a patafeladáshoz, a patatisztításhoz. Így minden ellenkezés nélkül tűrni fogja majd a pata reszelését, faragását, amellyel a túlnőtt szarutól szabadítjuk meg.

Ha ezt elmulasztjuk, akkor töredezik, repedezik a pata túlnőtt szaruja és az egyébként szabályos lábvég is hibás formát vehet fel.
A csikók pataápolását annyiszor végezzük, ahányszor szükséges, de főleg télen és kihajtás előtt ügyeljünk a pata rendbehozatalára.

A ló patafalának szaruja egy hónap alatt 4-13 mm-t nő.

Gyorsabb a növekedés a hátulsó patán, mint az elülsőn. A növekedést elősegíti a mozgás, különösen a patkolatlanul végzett mozgás.

A patát naponta tisztítsuk meg, a nyírbarázdákból, a talpról a trágyát, a sarat fakéssel távolítsuk el, a patát gyökérkefével súroljuk tisztára. A sáros, piszkos talp, a tisztátalan, erősen trágyás alom a nyírrothadás melegágya. A lemosott patát töröljük szárazra.

A megtisztított patát nedves időben kiszáradás után, száraz időben kiszáradás előtt kenjük be vékonyan sózatlan patazsírral, vazelinnel, a szarutalpat és a nyírt savmentes fakátránnyal.

Bevezető kép: Dominique

Dr. Ócsag Imre: A gazdasági ló (Gazda Kiadó)