Ha rendelési időn kívül történik valami a háziállatunkkal, nagyon költséges és macerás problémát jelent.

Már az önmagában megnehezíti a dolgot, hogy nagyon kevés állatklinika és állatorvos van az országban, aki és ami éjjel is fogad állatokat, ráadásul, ha sikerül is még idejében eljutni egy ilyen rendelésre, a kezeléshez nagyon mélyen zsebbe kell nyúlni. Egy budapesti állatkórház éjjeli ügyeletén közel 40 ezer forintnál indul maga a vizsgálat, és az esetleges labor, röntgen, műtét, egyéb kezelés további súlyos ezrekkel, tízezrekkel, esetenként több százezerrel növeli a költségeket.

Mitől ilyen drága?

A korszerű gépeket, rezsiköltséget, az alkalmazottakat és az adóterheket kell megfizetni tulajdonképpen. Egy laborpark vagy röntgengép többmilliós nagyságrendű tételek, amiknek a fenntartási költsége sem kicsi. Ehhez kellenek a szakképzett emberek, akik tudják is használni őket, az egész állatorvosi szolgáltatást pedig 27 százalékos adó terheli. Nincs állami támogatás az állatoknak szánt gyógyszerekre, a rendelők, klinikák csak kiskereskedőktől vásárolhatják meg a gyógyításhoz szükséges segédeszközöket. Az állatorvosoknak folyamatosan képezniük kell magukat egy rohamosan fejlődő szakmában, ami szintén nincs ingyen. Ezek összessége adja ki, hogy a gazdi minimum 30-40 ezer forintot hagy ott indításból sürgős esetben.

Mikor kell szaladni az ügyeletre?

Súlyos sérülés, életveszélyes állapot esetén. Ez van, amikor egyértelműen látványos, például nagyon vérzik a kutya vagy macska, de a belső vérzés kívülről nem feltűnő, ahogy egy bélelzáródás sem, ilyenkor az egyéb tünetek árulkodóak. A sürgősségi ellátásban egy törött lábat sokszor nem is feltétlen kezelnek, csak fájdalomcsillapításról gondoskodnak, majd a nappali szakrendelésre irányítják a pácienst, de mégis jobb, ha orvos mondja, hogy nem akkora a baj, mint az ijedtség. Talán jobb fölöslegesen menni és megnyugodni, mint elszámolni a lelkiismeretünkkel, ha mégis szükséges lett volna, de nem tettük meg.