in

Minden, amit a kullancsparalízisről tudni kell!

A kullancsbénulás nem túl gyakori, de életet menthet, ha időben felismerjük!
Az élősködők elleni harc első és legfontosabb lépése a megelőzés! Számos szer áll rendelkezésünkre, a nyakörvektől kezdve a tablettákon át a cseppenthető oldatokig (spot-on), hogy megvédjük a kedvencünket a kullancsoktól. Ezek általában beválhatnak, de nem minden esetben!

Fontos, hogy minden séta vagy túra után vizsgáljuk át a kutya testét, mert minél kevesebb ideig van benne egy kullancs, annál kisebb eséllyel okozhat problémát!

Mi is az a kullancsparalízis?

Bizonyos nőstény kullancsok nyálában található neurotoxin által kiváltott bénulás. Ez a toxin a kutyák idegrendszerére hat, károsítja a gerincvelőt és az izmokat összekötő idegek működését, ezáltal gátolja a mozgást. Ez általában a csípés bekövetkezte után 2-7 nappal kezdődik, először a kutya hátsó végtagjaiban jelentkezik a gyengeség, majd halad előre, végstádiumban megbénítja az állat teljes testét, beleértve a légzőrendszerét és a szívét is.

Mik a tünetei?

Eleinte a kutya elkezd bizonytalanul járni, majd egyre gyengébbek lesznek a hátsó lábai, míg nehézkessé válik számára még felállni is.

A gyengeség kezd kiterjedni a teljes testre a toxin terjedésével, elgyengítve a mellső lábakat is. Ezt kíséri a nehezedő légzés, a szapora szívverés, esetenként öklendezés, hányás. Fokozott nyáltermelés, a pupillák kitágulása, a reflexek gyengülése vagy teljes megszűnése is megjelenhet. A kutya ilyenkor már megbénul, a fejét sem tudja megmozdítani.

Minél hamarabb megtaláljuk a kullancsot és kiszedjük, értelemszerűen annál kevesebb toxint juttat a gazdatest szervezetébe. Ha nem vesszük észre időben, mert már teleszívta magát és a távozott, akkor kutassunk a csípés nyoma után. Ha bizonytalanok lennénk, kérjük mielőbb szakember segítségét!

Már az első tüneteknél keressük fel az állatorvost, különben az állat könnyen belepusztul!

Időben elcsípve még van esély, a felépülésre.

Forrás: qaz wiki

 

 

Ha sérült, beteg, legyengült madarat találtál, ide fordulhatsz segítségért

Ezeknek a tévhiteknek ne dőlj be, ha mentett kutyákról van szó!